Foto: John Samson

HILVERSUM – Kiest Curaçao voor corruptie of integriteit? Dat is de vraag onder Curaçaose ouderen in Nederland bij de verkiezingen van woensdag op het eiland.

Yvette IJpelaar, gepensioneerd en één van de weinige Curaçaose raadsleden in Nederland, houdt nauw contact met haar eilandgenoten. Voor hen nadert het uur van de waarheid, vertelt ze. “Er zitten corruptie- en moordverdachten in het parlement en dat lijkt volgens de peiling ook geen probleem te zijn. Bijna alle ouderen die ik hier spreek, schamen zich voor het eiland. Dertig jaar geleden werd er ook met modder gegooid, maar het politieke klimaat was nog nooit zo dreigend als nu.”

Nilva Echevarria volgt het nieuws van haar eiland op de voet vanuit Rotterdam. “De mentaliteit op het eiland is nu sterk veranderd. Alles wat verkeerd is, probeert men goed te praten. Ik denk dat de situatie op Curaçao de komende vier jaar erger zal worden.”

Exodus
Donderdagochtend is het belangrijkste moment van 2016, als de resultaten van de stemlokalen bekend worden, verzekert IJpelaar. “Het woord exodus is gevallen. Als het politieke klimaat verergert, dreigen er veel ouderen uit Curaçao richting Nederland te vertrekken. Ik hoorde sinds februari al mensen zeggen dat ze spijt hebben dat ze hun huis niet eerder te koop hebben gezet.”

Omayra Leeflang, een bekende politicus op Curaçao, spreekt in april ouderen in Tilburg over haar partijprogramma - foto: John Samson

Omayra Leeflang, een bekende politicus op Curaçao, spreekt in april ouderen in Tilburg over haar partijprogramma – foto: John Samson

Veel ouderen hebben het moeilijk op het eiland. Van alleen een schamele AOW (860 guldens), blijft het bij proberen te overleven. De voorzieningen zijn vaak ondermaats. “De enige reden om terug te gaan is de enorme eenzaamheid hier in Nederland. Of als je familie daar je wil gaan ondersteunen”, vertelt Mariëta Emers van Caribische Senioren Tilburg.

Deze verkiezingen krijgen ouderen veel aandacht van vooral de nieuwe partijen. Ook van Un Kòrsou Hustu, van ex-minister Omayra Leeflang. Zij kwam in april tijdens een bezoek in Nederland haar partij introduceren in Tilburg. “Maar ze kwam niet met oplossingen voor onze senioren in Nederland, die op hulp bij een terugkeer naar Curaçao hopen. Ze waren dus teleurgesteld.” Wie wel het vertrouwen geniet van de ouderen in Nederland? “De nieuwe partijen krijgen toch het voordeel van de twijfel.”

Sociale media
Echevarria voelt zich, net als de rest, betrokken met het eiland en de inwoners. En wie vanuit Nederland een steentje wil bijdragen, grijpt naar de smartphone, stelt zij. “Als er vroeger iets op Curaçao gebeurde, hoorde je dat pas weken later. Maar nu, door sociale media en het live streamen van alle lokale radiostations, zijn wij sneller en misschien zelfs beter geïnformeerd dan op Curaçao.” Het geheim zit in het tijdsverschil. “Wij reageren eerder op sociale media en bepalen de stemming, als zij daar nog wakker moeten worden. En dat doen wij vanuit Nederland ook massaal.”