Foto: John Samson

Na twee jaar wachten is het zaterdag dan zover: deelnemers en toeschouwers kunnen eindelijk weer genieten van de zomercarnaval in Rotterdam. Bij de opslagplaats aan de Keileweg wordt vrijdag nog hard gewerkt aan de praalwagens.

De parade van 2015 werd op de valreep afgelast vanwege een storm. Het evenement naar een andere dag verschuiven, was voor de organisatie en gemeente niet haalbaar. Dit jaar doen dertig praalwagens en zo’n 2.500 dansers mee, waaronder veel Caribische Nederlanders.

Aanslagen
De organisator, Rotterdam Unlimited, heeft een persverklaring uitgebracht waarin zij over de vrees voor terroristische aanslagen in Nederland op ingaan. Er zijn geen concrete dreigingen, maar er zullen extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zeggen ze. Het meenemen van rugzakken wordt afgeraden en er zullen controles zijn op bijvoorbeeld koelboxen.

Immaterieel erfgoed
Het zomercarnaval van Rotterdam komt dit jaar als honderdste traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Volgens het kenniscentrum dat de lijst beheert, is de traditie een levend erfgoed te noemen. Het feest van groot belang voor hoe verschillende groepen met elkaar leven en de culturele identiteit in Nederland.