Foto: John Samson

Na twee jaar wachten is het zaterdag dan eindelijk zover: deelnemers en toeschouwers kunnen van de straatparade genieten tijdens de Zomercarnaval in Rotterdam. Bij de opslagplaats aan de Keileweg wordt vrijdagavond nog hard gewerkt aan de praalwagens.

De parade van 2015 werd op de valreep afgelast vanwege een storm. Het evenement naar een andere dag verschuiven was voor de organisatie en gemeente niet haalbaar. Dit jaar doen 30 praalwagens en zo’n 2.500 dansers mee, waaronder veel Caribische Nederlanders.

Aanslagen
De organisator, Rotterdam Unlimited, heeft een persverklaring uitgebracht waarin zij over de vrees voor terroristische aanslagen in Nederland op ingaan. Er zijn geen concrete dreigingen, wel worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Het meenemen van rugzakken wordt afgeraden en er zijn extra controles op bijvoorbeeld koelboxen.

Immaterieel erfgoed
Het Zomercarnaval van Rotterdam komt dit jaar als honderdste traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Volgens het kenniscentrum dat de lijst beheert, is de traditie een levend erfgoed te noemen en van groot belang voor de culturele identiteit en de sociale cohesie in Nederland.

Door John Samson