De Caribische banenbeurs wordt zaterdag voor de vijfde keer in WTC Rotterdam gehouden - archieffoto: John Samson

De Caribische banenbeurs wordt zaterdag voor de vijfde keer in WTC Rotterdam gehouden – archieffoto: John Samson

ROTTERDAM – Bijna dertig bedrijven uit de Caribische delen gaan zaterdag in Nederland op zoek naar ex-bursalen. Volgens de organisatoren van de FRED-banenbeurs zijn er de afgelopen jaren positieve ontwikkelingen te zien.

Bedrijven halen steeds meer uit de kast om de Antilliaanse young professional te trekken.  De lonen die starters krijgen, zijn in sommige sectoren zelfs bijna vergelijkbaar met Nederland geworden.

De aanslag op Helmin Wiels, terugkerende protesten op Bonaire en de hongerstaking van de Arubaanse premier Mike Eman. De zoveelste ‘zetelroof’ en val van een kabinet. Het klinkt wellicht niet aantrekkelijk om terug te keren naar de eilanden, maar mensen die de afgelopen vijf jaar naar de beurs kwamen, trekken zich weinig aan van de negatieve politieke ontwikkelingen.

“Het is al jaren instabiel en daar is men een beetje ongevoelig voor geworden”, vertelt Tristan Every, mede-organisator van de beurs. “Zij denken aan zichzelf, hun familie en de kwaliteit van het leven. En, als het weer zaterdag tegenzit, dan is dat nog een extra impuls om terug te gaan.”

Investering
Op zaterdag wordt de banenbeurs in Rotterdam gehouden, zondag vinden de sollicitatiegesprekken al plaats van bijna dertig bedrijven. Zij investeren volgens de organisatoren minimaal 10.000 euro aan tickets, verblijfkosten en standplaatsen om op de beurs te staan. En levert het veel op? “Zodra de bedrijven twee of meer kandidaten binnenhalen, is dat voor hen al een grote winst”, aldus mede-organisator Quincy Sintiago.

Betere voorwaarden 
Vooral bij de IT- en accountacy-bedrijven, zien de organisatoren positieve ontwikkelingen. De lonen die starters krijgen in deze sectoren, zijn bijna gelijk aan die in Nederland. En bij alle sectoren geldt dat de verhuizing naar de eilanden, de overtochtkosten, vaker wordt vergoed.

“We moeten met de rest van de wereld concurreren”, gaat Every verder. “Men realiseert zich dat het ook voor de talenten aantrekkelijker moet worden gemaakt om terug te gaan, anders blijven de bedrijven op het eiland hangen in waar ze zijn.”

En tijdsafspraken stipt nakomen? Volgens Sintiago wordt de houding van bedrijven in de private sector professioneler, maar in de semi-overheidsbedrijven op de eilanden is het nog steeds treurig gesteld. “Als je in Nederland hebt gewoond, zul je moeilijk aan hun bedrijfscultuur kunnen wennen”, beaamt Every.

Late aanmelding
Hoewel de houding van de bedrijven op verschillende punten flink is verbeterd, moet de knoop om naar de beurs te gaan eerder worden doorgehakt. Veel bedrijven zijn zich in de afgelopen vijf jaar steeds later gaan aanmelden. De organisatoren maken zich hier grote zorgen over, want voor beide partijen geldt dat ze dan pas op het laatste moment met de wervingscampagnes in Nederland kunnen beginnen. De beurs en de eilanden lopen zo talenten mis die nog langer in Nederland blijven hangen, waarschuwt de organisatie.

door John Samson