Foto: John Samson

DEN HAAG – De bestuurlijke boycot tussen Den Haag en de overzeese gemeente Sint Eustatius is voorbij. “Wij zijn weer in gesprek”, aldus minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) vandaag tegen de Tweede Kamer.

Begin juni besloot de regering het eiland onder verscherpt toezicht te plaatsen, tot dat de financiën weer op orde zijn. De onenigheid tussen het lokale bestuur en Den Haag liep zo op, dat de regering een streep zette door alle werkbezoeken aan het eiland. Sint Eustatius wil nu toch de opgelegde instructies opvolgen en is weer in gesprek met de Rijksvertegenwoordiger en het College financieel toezicht (Cft).

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties). -archieffoto: John Samson

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) – archieffoto: John Samson

Risico’s
Volgens Plasterk zijn er grote financiële risico’s ontstaan door ‘slecht financieel beheer’ op het eiland. De omvangrijke begroting werd steeds groter: adviezen van het Cft werden keer op keer opzij gelegd en er werden ook onrechtmatige uitgaven gedaan.

Afgelopen maandag heeft het Cft gesprekken kunnen voeren met het bestuurscollege en de eilandsraad. “De financiële situatie is en blijft zorgelijk”, waarschuwt het Cft. Het tekort over 2014 kan niet meer gecompenseerd worden dit jaar. De begroting van 2016 zal hierdoor nog meer klappen moeten opvangen.

Bezoek
Nu de bestuurlijke boycot voorbij is, wil minister Plasterk begin volgend jaar het eiland bezoeken: “Dan kan ik de situatie op Sint Eustatius met eigen ogen aanschouwen.” Ook een kennismaking met de nieuwe regering op Sint Maarten staat dan op de planning.