Foto: Janita Monna

Foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Sinds deze week zijn meer dan 5.000 kinderboeken gaan zwerven over Bonaire. De boeken begonnen hun zwerftocht op de basisscholen op het eiland.

Zingend staan de kinderen van basisschool Strea Briante (voorheen Watapana) in Rincon op het schoolplein als een vrachtwagen vol boeken arriveert. Als de dozen worden opengemaakt bladeren de leerlingen meteen door de glanzende prentenboeken en de boeken voor meer gevorderde lezertjes.

Nieuwsgierig
Locatieleider van de school, Jubella Balentin, is enthousiast: “Alleen al de manier waarop de boeken hier aankomen. Dat maakt de kinderen nieuwsgierig. Je ziet: ze gaan direct kijken. En als ze eenmaal kijken, gaan ze vaak ook lezen.”

De boeken zijn nieuw. Gedoneerd door Nederlandse uitgeverijen, zo vertelt de initiatiefnemer van het project, acteur en televisieproducent Leo Dijkgraaf. Hij woont sinds begin dit jaar op Bonaire. Dijkgraaf: “In Nederland is men al vijf jaar vertrouwd met de kinderzwerfboeken. Daar zwerven er inmiddels meer dan een miljoen.”

Doorgeven
Het idee is dat kinderen de boeken niet zelf houden, maar ook anderen ervan laten genieten. Eenmaal gelezen kunnen ze het doorgeven aan een vriendje of vriendinnetje, het bij een buurjongetje in de brievenbus stoppen of het neerleggen tussen de groente in de supermarkt.

De leerlingen van Strea Briante besteden op school ten minste een half uur per dag aan lezen. Daarnaast wordt er voorgelezen in de klas, vertelt Balentin. “Dat doen we vooral in het Papiaments, want dat is de taal die de meeste kinderen op deze school thuis spreken.” Dat er geen Papiamentstalige zwerfboeken bij zitten, vindt ze jammer.

Dijkgraaf is dat met haar eens: “De boeken zijn allemaal in het Nederlands. Daarmee wil ik helemaal niet als een soort pastoor zeggen: ‘Nu moeten jullie allemaal Nederlands gaan lezen.’ Het is vooral een aanmoediging.”

Foto: Janita Monna

Foto: Janita Monna

Vier talen
Alfredo Koolman, directeur van het Water- en Energiebedrijf Bonaire, dat de zwerfboekenactie actief ondersteunt en het vervoer van de boeken naar de scholen verzorgde, vult aan: “Het zou mooi zijn als er kinderzwerfboeken kwamen in de vier talen van het eiland. Want dat Bonairiaanse kinderen moeiteloos schakelen van Papiaments naar Engels, naar Nederlands en Spaans, dát is bijzonder. We hopen met dit project vooral het lezen te bevorderen. Dat gebeurt hier niet vanzelf.”

Een leerling van op basisschool San Luis Bertran, ook in Rincon, snuffelt in een boek over Mega Mindy. Op school leest ze wel, maar thuis niet zo vaak, zegt ze verlegen.

Locatieleider Juf Tica: “Kinderen lezen alleen als volwassenen het goede voorbeeld geven. Als er thuis niet wordt gelezen, gaan de kinderen het ook niet doen.”

Biblioteek
De boeken zijn een heel welkome aanvulling voor onze school, zegt ze. “We willen kinderen graag stimuleren om te lezen, maar er is weinig, en zeker in het Papiaments. Vroeger had Rincon nog een filiaal van de bibliotheek, nu kun je alleen boeken lenen in Playa.”

Als directrice Patricia Angela van Kolegio Papa Cornes later op de ochtend de boeken in ontvangst heeft genomen zegt ze lachend: “Het is verleidelijk om ze in de schoolbibliotheek te zetten en ik vraag me af of de kinderen ze straks weg willen doen. Maar we gaan ze laten zwerven. Desnoods lezen ze het eerst vier of vijf keer en geven ze het dan pas aan hun vriendjes door.”

Door Janita Monna