Ronald van Raak -foto: Suzanne Koelega

Ronald van Raak -foto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – Kamerlid Ronald van Raak (SP) wil opheldering van minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) over het watertekort op Saba. De bewoners zijn aangewezen op waterbakken voor stromend water, wat een probleem wordt tijdens langdurige droogte.

In 2009 en 2013 loste de marine het probleem op door een bulkvoorraad water te leveren aan het eiland. Van Raak wil weten of de minister dat nu opnieuw gaat doen. “Water is een primaire levensbehoefte. Daar begint alles mee”, zegt Van Raak.

Sabanen betalen nu tussen de 105 en 110 dollar voor de levering van water, soms zelfs meer. Zowel burgers als bedrijven hebben grote moeite om dat bedrag op te brengen. Van Raak maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de Sabaanse economie. “Het zou toch verschrikkelijk zijn als bedrijven, of een speciaal initiatief zoals de sociale werkplaats, over de kop zou gaan?”

Structurele oplossing
Van Raak pleit voor een structurele oplossing. Bij eerdere waterschaarste is daar ook over gesproken, maar zonder veel resultaat. “De vorige keer zou er een plan gemaakt worden voor een structurele oplossing. Dat is niet gebeurd.”

De SP’er heeft een aantal maatregelen die hij wil onderzoeken. “In de eerste plaats moeten we zuinig zijn met water. Ook moeten we kijken naar hergebruik van water. Er zijn nu – volgens de Sabanen waar ik contact mee heb – weinig plaatsen waar neerslag opgevangen wordt, waardoor het de zee in stroomt. Verder zijn er mogelijkheden om zoet water te maken uit zeewater. Dat is ingewikkeld en duur, maar dat moeten we wél onderzoeken.”

Opslagcapaciteit
Saba heeft geen grootschalige wateropslag om zo de waterzekerheid te verhogen. Het Kamerlid wil dat het eiland een hogere opslagcapaciteit krijgt. “In sommige periodes is er gewoon meer water nodig, zoals bijvoorbeeld in de zomer, als er veel meer toeristen zijn.”

Minister Plasterk heeft drie weken de tijd om de Kamervragen te beantwoorden. Van Raak hoopt echter dat de bewindsman gezien de situatie eerder actie onderneemt.

Door Pieter Hofmann