Vivica Spong - foto: Vivicaspong.com

Vivica Spong werd op 2 juli 2012 dood gevonden in haar huis in Utrecht. Ze was acht maanden zwanger.

ARNHEM – In hoger beroep is de 44-jarige verdachte Mark van Dorp opnieuw vrijgesproken van dubbele moord op Vivica Spong en hun ongeboren zoon Julian. De uitspraak heeft geleid tot heftige emoties bij de ouders van Vivica.

“Godverdomme!”, schreeuwt Vivica’s vader Rob als de rechter is uitgesproken. Hij ramt met zijn vuist op tafel. “Moordenaar!” bijt hij Van Dorp toe, die zwijgend de zaal verlaat. Op de gang wachten meerdere vrienden en familieleden hem op. Het Openbaar Ministerie (OM) had 20 jaar gevangenisstraf geëist.

Pieter Hofmann in gesprek met advocaten Willem-Jan Ausma en Sidney Smeets

Onvoldoende bewijs
Het Hof hecht veel waarde aan het forensisch bewijs, waaruit niet blijkt dat Spong en haar zoon zijn omgekomen door een misdrijf. Ook heeft Van Dorp volgens het Hof geen motief, al denkt het OM daar anders over. Advocaat Willem-Jan Ausma, die Van Dorp bijstaat, spreekt van een logisch gevolg. “Er is gewoon te weinig.”

Het Hof vindt dat Van Dorp met zijn leugenachtige verklaringen een zware verdenking over zich heeft afgeroepen. Hij was aanwezig toen zijn verloofde in hun woning in Utrecht overleed in juli 2012. Eerder zocht hij op internet onder zoektermen zoals ‘nek breken doe je zo’, ‘inademen ethanol’ en ‘killing without a trace’. Ook verstopte hij een onderbroek met bloedsporen. Zijn verklaringen paste hij meerdere malen aan.

‘Totaal onbegrijpelijk’
De familieleden van Spong zijn geschokt en uit het lood geslagen, vertelt hun advocaat Sidney Smeets. “Het is een schok omdat het zo’n totaal onbegrijpelijke vrijspraak is. Het Hof zegt: u heeft gelogen omdat u iets te verbergen heeft, namelijk dat u erbij bent geweest toen ze is overleden. De enige stap die ze niet hebben gezet, is zeggen: u heeft haar vermoord. Maar dat is voor ons duidelijk, want hoe is ze anders overleden?”

Het Openbaar Ministerie overweegt volgens Smeets om in cassatie te gaan, maar bestudeert eerst het vonnis.

Door Pieter Hofmann