Vivica Spong - foto: Vivicaspong.com

Vivica Spong – foto: Vivicaspong.com

WILLEMSTAD – De zaak rond de dood van de Curaçaose Vivica Spong (31) en haar ongeboren zoontje lijkt gesloten. De enige verdachte, haar vriend Mark van Dorp (42), is door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken.

 
Het Openbaar Ministerie in Nederland had twintig jaar cel geëist wegens dubbele moord, maar de rechter oordeelde dat er niet met zekerheid een doodsoorzaak vastgesteld kon worden. Ook het motief was niet zeker, waardoor het bewijs te mager was om Van Dorp te veroordelen. Hij is onmiddellijk vrijgelaten.

 
Verklaringen
Op 2 juli 2012 werd Vivica Spong dood onder aan de trap in haar huis in Utrecht gevonden. De dochter van huisarts Rob Spong en nichtje van advocaat Gerard Spong werd onder grote belangstelling op Curaçao begraven, waar Van Dorp nog bij aanwezig was. Kort daarna ontstond er twijfel over de verschillende verklaringen die hij had afgelegd, en hij werd als verdachte opgepakt. Nu anderhalf jaar later lijkt de zaak gesloten en is Van Dorp weer een vrij man.

 
Voor de familie blijft het onduidelijk wat er op 2 juli destijds is gebeurd. Volgens verklaringen van buren zou het stel ‘s ochtends ruzie hebben gehad. Zelf zegt Van Dorp het huis te hebben verlaten, en Vivica Spong later in een plas bloed onder aan de trap te hebben gevonden.

 
De rechter oordeelt dat Van Dorp bewust loog over de tijdstippen waarop hij naar zijn werk vertrok en op zijn werk aanwezig was. Uit onderzoek dat is gehouden in de computers van Van Dorp blijkt hij gezocht te hebben op termen als ‘nek breken zonder sporen’. Toch is dit niet voldoende voor een motief, oordeelt de rechter. Mogelijke aanwijzingen voor verstikking waren daarbij niet hard genoeg om uitsluitsel te geven over de doodsoorzaak.

 
Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

 
Door Anneke Polak