MOT-directeur Ligia Stella en analysten coordinator Hans de Graauw - foto: Hilbert Haar

MOT-directeur Ligia Stella en analysten coordinator Hans de Graauw – foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Honderden verdachte financiële transacties zijn door het Openbaar Ministerie niet onderzocht in 2014. Volgens voorlopige cijfers van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) gaat het om 1138 meldingen die een waarde van 433,3 miljoen gulden vertegenwoordigen.

MOT-directeur Ligia Stella is niet gelukkig met het vooruitzicht van een risk assessment die in 2017 op de agenda staat. “De Financial Action Task Force heeft niks aan zielige verhalen over gebrek aan onderzoekscapaciteit. Wij moeten doen wat we moeten doen.”

Verdacht
Het MOT is in 2010 opgericht en in 2011 met haar werk begonnen. Tot 2014, heeft het bureau 31,523 ongebruikelijke transacties geregistreerd waarvan er 8,769 zijn gemeld aan het OM. In 2015 zijn tot nu toe 4,267 meldingen binnengekomen.

De totale geldstroom aan ongebruikelijke transacties tussen 2011 en 2014 beloopt 6,8 miljard gulden; hiervan is voor ruim 1.1 miljard gulden aan transacties als verdacht gemeld aan het OM.

Toezicht
Het MOT heeft nu elf mensen in dienst waaronder vier toezichthouders en drie analisten onder leiding van coördinator Hans de Graauw. Stella wil er nog vier toezichthouders bijhebben; deze functionarissen bezoeken bedrijven voor uitleg en voor het inwinnen van informatie.

Financiële instellingen, juweliers, makelaars, autohandelaren, notarissen, advocaten, belastingadviseurs, administratiekantoren en accountants vallen allemaal onder het toezicht van het MOT. Zij moeten ook ongebruikelijke cash transacties (boven 20,000 gulden) melden.

Directeur Stella laat zich niet ontmoedigen door het uitblijven van onderzoek door het OM. “We hebben elk kwartaal financieel onderzoeksoverleg waarin we het OM hier op aanspreken. We kunnen dit niet negeren want het MOT wordt voor driekwart gestuurd door internationale vereisten. We moeten ons houden aan de veertig aanbevelingen van de FATF.”

Tijdens een eerste inspectie in 2013 voldeed St. Maarten niet aan veertien van de zestien kernvereisten die het MOT stelt in de strijd tegen witwassen en de financiering van terrorisme.

Door Hilbert Haar