Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Verhoogde paraatheid bij de SDKK-gevangenis in Koraal Specht. Drie posten van de Koninklijke Landmacht zijn binnen en buiten de gevangenis bezig met de bewaking van het complex. Ruim honderd militairen zijn opgeroepen.

De harde militaire bijstand is aangevraagd door de minister van Justitie van Curaçao en via de gouverneur als verzoek neergelegd in Den Haag. Die kende de bijstand toe, waarop alle verloven op het eiland met kerst zijn ingetrokken.

Overplaatsing
Volgens gevangenisdirecteur Urny Florán is de bewaking verscherpt vanwege de overplaatsing van twee zware misdadigers naar Nederland, onder wie Liomar Winklaar. Die ontsnapte begin dit jaar al uit het complex van SDKK, maar werd later weer aangehouden. De bewaking door de Landmacht zou gedaan zijn uit veiligheidsoverwegingen. Ook zouden er opnieuw plannen zijn uitgelekt dat er een ontsnapping op handen zou zijn.

Militaire bijstand bij het gevangeniscomplex van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou | Dick Drayer

Militaire bijstand bij het gevangeniscomplex van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou – foto: Dick Drayer

Afgelopen maandag zijn grote razzia’s gehouden in de SDKK-gevangenis, nadat een eerste plan voor een gevangenisuitbraak uitlekte. De gevangenisleiding doorzocht alle cellen en vond onder andere mobiele telefoons, drugs, anabole steroïden, zelfgemaakte wapens en in twee cellen waren een deel van de tralies doorgezaagd.

Zwaarbewapend
De toegangswegen naar SDKK zijn nu afgezet, bezoekers mogen daar niet passeren. Ook het ruwe terrein rondom het complex is afgezet met prikkeldraad. De militairen zijn zwaarbewapend met kogelwerende vesten en bivakmutsen, zodat ze onherkenbaar zijn. Een helikopter staat standby op het gevangenisterrein.

In het Centrum voor Detentie en Correctie, zoals de voormalige Bon Futuro gevangenis nu heet, zitten 400 gevangenen opgesloten. De Raad voor de Rechtshandhaving concludeerde in september dat de gevangenis te onveilig is voor gevangenen en bewaarders.

DICK6781

Militaire bijstand buiten de muren van SDKK

Militaire bijstand buiten de muren van SDKK

Twee militairen bij de toegangsrit naar SDKK

Twee militairen bij de toegangsweg naar SDKK