Foto: John Samson

Het zijn gouden tijden voor Caribische cateringbedrijven in Nederland. Bijna alle cateraars hebben aan het begin van de kerstweek de inkomende bestellingen stop moeten zetten.

Vlak voor de kerstavond komen nog steeds telefoontjes binnen van klanten die op de valreep ayaka’s en een ham di pasku alsnog in huis willen hebben. “Ondanks dat we op onze site een berichtje hebben geplaatst dat we geen bestellingen meer aannemen, worden we nog steeds gebeld”, vertelt Junio Ignacio van Antilliaans Eten. “Wij willen zelf ook kerst vieren, dus nee is helaas ook echt nee..”

‘Geen kerst zonder ayaka’s!’

Versgekookte ayaka’s: kerstpakketjes van bananenblad met onder andere draadjesvlees omhulsd door een deeg van maismeel – foto: John Samson

Crystal Henriquez is speciaal voor kerst vanuit haar woonplaats Apeldoorn anderhalf uur gereisd om haar bestelling in Amsterdam op te halen. “Ik mis mijn eiland en een ayaka, dat is nog het enige stukje Curaçao wat ik kan krijgen in deze kou”, zegt de dolblije Henriquez, terwijl haar tas met ayaka’s en een dikke kerstham wordt gevuld.

In Amsterdam bij Bandabou Catering komen al vanaf oktober bestellingen binnen voor kerst en nieuwjaar. Zij hebben in tegenstelling tot andere cateraars meer moeite om klanten een ‘nee’ te verkopen. Tijdens de kerstdrukte wordt er daarom van negen uur ‘s ochtends tot drie uur ‘s nachts gewerkt. Liefhebbers van de Antilliaanse keuken komen bij dit bedrijf bij elkaar zo’n 150 kilo ham di pasku en 600 ayaka’s ophalen. Maar ook sùlt (varkensoor in zuur), pekelé (gepekelde zalm) en empaná’s behoren tot de vele bestellingen.

Bij Vicento Taarten in Zoetermeer zijn behalve de tientallen Antilliaanse taarten, ook meer dan 500 ayaka’s besteld. “Het is hier echt vreselijk druk! De mensen staan soms wel twee uur te wachten op hun bestelling, zo druk is het dit jaar”, vertelt eigenaresse Taizy Vicento.

Er worden vaker taarten besteld bij de kerstbestellingen. Voor de die-hards van de Antilliaanse keuken mag de bolo di kashupete (cashewtaart) niet ontbreken. Wie minimaal 85 euro wil betalen voor 500 gram taart, gaat voor de bol’i preimu (pruimentaart). Deze koning der Antilliaanse taarten vereist een paar maanden bereidingstijd en het wordt daarom alleen voor speciale momenten gemaakt.

(Tekst loopt verder onder foto)

Nog vlak voor de kerst komen bestellingen binnen bij Bandabou Catering in Amsterdam.

Nog vlak voor de kerst komen bestellingen binnen bij Bandabou Catering in Amsterdam – foto: John Samson

Ook in het Belgische Gent wordt bij de Antilliaanse Sha’s Exotic Snacks het speciale eindejaarspakket besteld. “Het zijn juist niet de Antillianen die het vaakst bij ons bestellen, maar de Belgen”, vertelt Sharelly Regina. “De Antilliaanse keuken wordt steeds bekender in België. Zij hebben meestal of Antilliaanse collega’s of hebben de eilanden een keer bezocht.”