Natasja Gibbs - Taxi 144

Natasja  Taxi 144

WILLEMSTAD – Het is onrustig in de taxiwereld van Curaçao. Maandag, aan het begin van de middag togen zestig taxichauffeurs naar het regeringscentrum in Willemstad om te protesteren tegen de free-for-all situatie op het eiland.

Volgens de chauffeurs biedt iedereen tegenwoordig ritten aan, zonder over de juiste vergunning te beschikken. Was een volle KLM-vlucht vroeger goed voor dertig tot veertig ritten heen-en-terug, nu zijn de chauffeurs al blij met een handjevol betaalde trips van de luchthaven naar het hotel.

Dick Drayer in gesprek met taxi-chauffeuse Natasja

Bij Fortí was de situatie zeer chaotisch. Taxichauffeur Randolph Maduro werd gearresteerd en naar het bureau op Rio Canario gebracht. De 59 andere chauffeurs besloten daarop stapvoets van het Paleis van de Gouverneur naar het hoofdbureau van politie te rijden, wat een kortstondige chaos veroorzaakte bij de Julianabrug.

Broodwinning
Taxi-chauffeuse Natasja hoopt op een beetje begrip van medeweggebruikers. “We willen niemand tot last zijn, maar onze broodwinning staat op het spel. Tourwagens zijn het grootste probleem. Zij mogen van de rechter alleen passagiers vervoeren die een all-inclusive verblijf hebben, maar je ziet dat alle reisorganisaties hun passagiers op halen van Hato, terwijl er maar één all-inclusive resort is op het eiland. Zij brengen de toerist ook nog eens naar Knipbaai heen en terug en om dat legaal te laten lijken, stoppen ze even bij landhuis Chobolobo: dan lijkt het op een georganiseerde excursie”, zegt een geëmotioneerde Natasja.

Tussen alle onrust in hebben de chauffeurs een brief aan premier Ivar Asjes overhandigd. Die heeft gezegd de situatie te bestuderen.

Door Dick Drayer