Foto: Caribisch Netwerk

AMSTERDAM – Je moet het het maar durven… Als succesvolle filmer van feel good televisie-krakers een documentaire maken over je aan harddrugs verslaafde vader en broer. De Arubaanse Shamira Raphaëla deed het.

Donderdagavond was een eenmalige vertoning van haar film in het Ketelhuis in Amsterdam. Gelijktijdig was de film te zien op de Nederlandse televisie en op Aruba.

Een reportage van de premiere door Sam Jones

Cameravrouw en regisseur Raphaëla (31) werkt al sinds jaar en dag mee aan diverse televisieprogramma’s voor commerciële Nederlandse omroepen. Programma’s als Expeditie Robinson, Spuiten en Slikken en Chantal blijft Slapen die het niet moeten hebben van de diepgang, maar wel door een groot publiek bekeken worden.

Applaus
Totaal anders is haar eigen eerste grote documentaire Deal with it, een serieuze productie waar Raphaëla vier jaar lang mee bezig is geweest en waar geen miljoenen publiek naar zal gaan kijken. Zo ook bij de eenmalige vertoning in het Ketelhuis.

Het zaaltje is zo goed als vol als haar vader, Pempy, ruim een half uur na de officiële start, binnen komt wandelen. Met applaus wordt hij verwelkomt als een echte hoofdrolspeler. De andere hoofdrolspeler Andy, de broer van Shamira, komt ongemerkt halverwege de film binnen.

Shamira Raphaëla met haar vader Pempy - foto: Sam Jones

Shamira Raphaëla met haar vader Pempy – Foto: Sam Jones

Deal with it is prachtig gefilmd. Je ziet de uitzichtloosheid van de vader van Shamira en het verhaal van haar broer met wie het ook niet echt wil lukken. Maar er wordt ook veel gelachen in de documentaire.

Raphaëla: “Mijn film gaat over destructieve familiepatronen en onvoorwaardelijke liefde. Mijn vader is al dertig jaar verslaafd aan drugs en zit een beetje vast in de criminaliteit. Mijn broer krijgt zijn leven ook niet helemaal op orde.” Ze vertelt het – waarschijnlijk al voor de honderdste keer – snel en zonder schaamte. Alsof het normaal is. “Maar dit is onze realiteit”, zegt de filmster.

Niets gespeeld
Pempy is enthousiast nadat hij de film van zijn dochter voor het eerst heeft gezien. Met hoed op zit hij op de voorste rij in de filmzaal naast zijn dochter. En na de staande ovatie neemt hij samen met zijn dochter en zoon bloemen in ontvangst.

Pempy: “Ik hoorde iedereen lachen tussen door.” De oude man kreeg zelf ook tranen in zijn ogen van het lachen. In de film is ook te zien hoe hij heroïne rookt. “Niets is gespeeld”, zegt hij. “Ik heb er geen probleem mee dat ze alles heeft gefilmd. Ik heb niets te verbergen. Maar de bedoeling is niet dat ze net als ik wordt…”