Rechter Jacob Wit - foto: John van Kerkhof

Rechter Jacob Wit – foto: John van Kerkhof

ORANJESTAD – Rechter bij het Caribische Hof van Justitie Jacob Wit gaat St. Eustatius adviseren over de vraagstelling tijdens het referendum, dat nog voor het einde van het jaar over de grondwettelijke toekomst van het eiland wordt gehouden.

De referendumcommissie, die door de eilandsraad is aangesteld, droeg de namen van drie experts voor. De benoeming van Wit, die ook voorzitter is van het Constitutioneel Hof in St. Maarten, stuitte niet op bezwaren. Die van de overige twee kandidaten daarentegen wel.

De referendumcommissie had voorgesteld om drie adviseurs te benoemen: een uit Nederland, een uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en een zonder banden met het Koninkrijk. Naast Wit waren ook professor in Internationaal Publiek Recht aan de Universiteit van Utrecht, Alfred Soons, en politiek adviseur van de Dekolonisatiecommissie van de Verenigde Naties, Carlyle Corbin, voorgedragen.

Bezwaren
De benoeming van Soons stuitte op bezwaren bij Franklin Brown (STEP) en onafhankelijk eilandsraadslid Millicent Lijfrock-Marsdin. Soons is namelijk ook lid van de evaluatiecommissie, die door de Nederlandse regering is aangesteld om de status van Bonaire, Statia en Saba in 2015 tegen het licht te houden. Corbin’s aanstelling kon geen genade vinden in de ogen van Brown, omdat hij ook zou zijn ingehuurd door gedeputeerde van Constitutionele Zaken Reginald Zaandam. Uiteindelijk stemde de eilandsraad alleen voor de aanstelling van rechter Wit.

Door John van Kerkhof