Gezaghebber Gerard Berkel maakt de voorlopige uitslag bekend - foto: Leoni Leidel-Schenk

Gezaghebber Gerard Berkel maakt de voorlopige uitslag bekend – foto: Leoni Leidel-Schenk

ORANJESTAD – De voorstanders van een autonoom Sint Eustatius vierde vanavond een bittere overwinning. De voorlopige uitslag laat zien dat met 747 stemmen de meesten hebben gekozen voor meer autonomie, maar het referendum is ongeldig omdat niet meer dan 45 procent heeft gestemd. Minimaal 60 procent was vereist.

374 stemmen waren voor status quo, het blijven van een bijzondere gemeente van Nederland. Volgens voorstanders van status quo staan de mensen die niet zijn komen stemmen aan hun kant. “Als ze de situatie wilden veranderen, waren ze wel gekomen”, zegt Marietza Patrick. Vijf stemmen gingen naar de optie onafhankelijkheid en veertien stemmen naar integratie.

Leoni Leidel-Schenk was bij het stembureau toen de voorlopige uitslagen bekend werden gemaakt

De staatkundige status gaat voorlopig niet veranderen maar dat betekent niet dat voorstanders van status quo een feestje vieren. “Er is teveel geld uitgegeven aan dit haastige referendum, geld dat beter ergens anders aan besteed had kunnen worden”, zegt Patrick.

Gershon Lopes van Pro Statia wacht op de uitslag

Gershon Lopes van Pro Statia wacht op de uitslag

Stemkaarten
Gershon Lopes van Pro Statia geeft de moed niet op. “Dit is een duidelijke boodschap van de Statianen dat we niet gelukkig zijn met de huidige situatie. De politieke partijen moeten dit oppakken en er iets mee doen.” Veel voorstanders van meer autonomie klagen dat de distributie van de stemkaarten niet correct is verlopen. Veel stemkaarten zijn op verkeerde adressen bezorgd of lagen bij het census kantoor, die vanmiddag speciaal langer open bleef. “Ruim 60 mensen die wilden stemmen hebben dit niet kunnen doen omdat ze geen kaart hadden”, zegt Lopes.

Gezaghebber Gerard Berkel zegt dat er bij elke verkiezingen wel problemen voorkomen met stemkaarten. “Het is aan de mensen om hier goed op te letten en als je een week van te voren je stemkaart niet hebt, moet je actie ondernemen. Niet pas op de dag zelf.”

Boodschap
Berkel ziet het referendum niet als ongeldig. “Het was geen bindend referendum maar een boodschap van het volk. Dat de meeste stemmen voor autonomie zijn is een boodschap maar ook dat veel mensen niet zijn gaan stemmen. Statia moet samen kijken wat dit betekent voor het eiland.”

Door Leoni Leidel-Schenk