De voorbode van de storm arriveerde maandagmorgen op Sint Maarten. Foto Today / Hilbert Haar

De voorbode van de storm arriveerde maandagmorgen op Sint Maarten – foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De tropische storm Gonzalo bereikt Sint Maarten later dan verwacht. Op maandag waren alle scholen gesloten en de twee dagbladen – Today en de Daily Herald – verschenen niet. De storm wordt nu later op de dag verwacht, reden voor de uitgevers van beide dagbladen om ook publicatie op dinsdag af te blazen.

Beide regeringen in St. Maarten (Nederlandse en Franse kant) hebben de tropische storm waarschuwing ingetrokken en vervangen door een orkaan waarschuwing. Gonzalo wordt nog steeds krachtiger, windsnelheden zijn opgelopen tot 100 kilometer per uur.

Kantoren sluiten
De overheid sluit alle kantoren op maandag om twaalf uur. Princess Juliana International Airport sluit het vliegveld ook om 12 uur. Bedrijven zijn geadviseerd hun deuren te sluiten. Weggebruikers worden geadviseerd na vier uur maandagmiddag niet meer de straat op te gaan. Banken, de Kamer van Koophandel en casino’s besloten eveneens hun personeel thuis te laten blijven.

Randje orkaan
Volgens Glen Carty van het radiostation Laser 101 is Gonzalo op het randje van een orkaan. De luchtdruk viel op maandagmorgen tot 993 millibar. Berichten uit Antigua, waar de storm vol over heen ging maandag, voorspellen weinig goeds. Daken zijn van gebouwen afgerukt, terwijl windsnelheden werden gemeten van 45 mijl (72 kilometer) per uur.

Een reconnaissance vliegtuig van het Nationaal Orkaan Centrum in Miami dat de storm volgt, mat snelheden van 95 kilometer per uur in het centrum van Gonzalo. Het rampencentrum in Sint Maarten heeft dit bericht bevestigd.

Het Orkaan Centrum verwacht dat Gonzalo op dinsdag tot orkaankracht zal aanwakkeren. Volgens het rampencentrum zal Sint Maarten vanaf het eind van de middag met tropische storm-condities te maken krijgen. Dit zal gepaard gaan met hevige regenval van 100 tot 200 milliliter, met uitschieters naar 300 milliliter.

Door Hilbert Haar