Hoog water bij Charles A. Woodley Pier - foto: The Daily Herald / Althea Merkman

Hoog water bij Charles A. Woodley Pier – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – Orkaan Gonzalo, die maandagavond en dinsdag in de vroege ochtend veel schade heeft aangericht op het naburige St. Maarten, heeft St. Eustatius relatief ongemoeid gelaten. Sommige Statianen uitten kritiek op de overheid, omdat er nogal laat voor de naderende orkaan gewaarschuwd werd. Voor informatie was men vooral aangewezen op het lokale radiostation Radio Statia.

De Kustwacht heeft dinsdag een observatievlucht over het eiland uitgevoerd om eventuele schade in kaart te brengen. Rampencoördinator gouverneur Gerald Berkel zal een officieel rapport over de orkaan uitbrengen.

De harde wind en regen veroorzaakten enkel omgewaaide bomen. Er is geen schade aan bedrijfspanden en woningen gemeld. De scholen waren vanwege de herfstvakantie al gesloten en de overheidsdiensten sloten hun deuren vanaf maandag twaalf uur.

Hoge golfslag
De storm zwiepte de golven rond het eiland op tot grote hoogte, maar overstromingen hebben zich nergens voorgedaan. In de haven werden golven met een hoogte van 2,5 tot drie meter gemeten. Ook dinsdag vormden de hoge golfslag en de brekers op Charles A. Woodley Pier een attractie voor bewoners en bezoekers.

Door John van Kerkhof