André Bosman - foto: Suzanne Koelega

André Bosman – foto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – De Nederlandse regering loopt ‘een beperkt risico’ door goedkope leningen af te sluiten voor Curaçao en Sint Maarten. Dat antwoordt minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan VVD-Kamerlid André Bosman.

Bosman wil weten waarom Nederland deze leningen afsluit terwijl het College financieel toezicht (Cft) kanttekeningen heeft bij de financiën van Curaçao. “Dat ligt vast in de wetten waar we in Koninkrijksverband inzitten”, aldus Plasterk.

Bosman vraagt zich – opnieuw – hardop af waarom de Nederlandse regering Curaçao toestaat om grote schulden te maken: “ In oktober 2010 had Curaçao geen schulden. Nu is het land bezig aan een race naar beneden, naar een bodemloze put”, aldus de VVD’er. “ De schulden lopen nu al op naar 1,7 miljard.” Hij vraagt zich af hoe hij kan controleren of leningen aan Curaçao wel verantwoord zijn.

Het risico van het verstrekken van leningen is ‘beperkt’ meent minister Plasterk: “Het Cft houdt toezicht op de financiën van Curaçao en Sint Maarten en adviseert de Rijksministerraad over het verstrekken van leningen op de lopende inschrijving. Als het Cft positief adviseert, moet Nederland leningen verstrekken. Daarmee is het risico deels afgedekt”, zegt minister Plasterk. Hij herhaalt zijn vertrouwen in de toezichthouder en refereert aan de aanwijzing die Curaçao in 2012 is opgelegd, eveneens op advies van het Cft.

Door Jamila Baaziz