Gasten en personeel wachten tot de stroom terugkomt (foto: Elisa Koek)

Gasten en personeel wachten tot de stroom terugkomt – foto: Elisa Koek

PUNDA – Het Plaza Hotel in Punda binnenwandelen werd vanmiddag niet op prijs gesteld. “Als je hier niet verblijft, moet je nu vertrekken”, vertelt een beveiliger tegen een jongen die zijn vriendin wil komen halen. De reden van dit beleid: de stroom in het gehele hotel is uitgevallen en ze willen geen pottenkijkers.

 

Tegen drie uur ’s middags is de stroom terug in het hotel. Operations Manager van Plaza Pascalin van der Hoef erkent dat het hotel in de problemen zit. “Plaza, maar ook alle andere hotels op Curaçao hebben het heel erg moeilijk. Eén van de problemen die we hadden, was de stroomrekening. Deze was niet betaald en Aqualectra heeft hard opgetreden.”

Elisa Koek in gesprek met Pascalin van der Hoef

“Ik lag bij het zwembad en merkte begin van de middag dat alle stroom weg was”, vertelt een Amerikaanse toerist. “Op zich is dit geen ramp, maar het duurt wel erg lang. We zijn even de stad in geweest, maar eigenlijk is het te heet.” Haar vriend maakt het ook weinig uit, maar hij vindt het wel een vreemde situatie. “Het personeel is erg vriendelijk, maar ik vraag me af waarom zo’n groot hotel dit soort zaken niet regelt.”


Ander hotel
Van der Hoef vertelt dat de meeste hotelgasten naar het strand waren tijdens de stroomuitval. “Gelukkig hebben slechts een paar gasten iets gemerkt. De gasten die terugkwamen en de lift niet konden gebruiken, hebben we de situatie uitgelegd en een drankje aangeboden. Voor één familie was dit niet genoeg en zij wilden naar een ander hotel. Dit hebben wij voor hen betaald.”


Harde klap
Plaza Hotel kampt met problemen. Sinds het faillissement van DAE zit het hotel met de handen in het haar. “Dit was een harde klap voor ons, want we krijgen nog geld van de DAE. Dit kunnen we waarschijnlijk wel vergeten. Behalve dit geld, zorgde DAE ook voor veel gasten uit Zuid-Amerika: ook dit valt weg en de situatie in Venezuela helpt ook niet natuurlijk”, zegt Van der Hoef.


In de tussentijd probeert het hotel zijn hoofd boven water te houden, maar dit lukt niet altijd helemaal. “De rekening van Aqualectra stond inderdaad open: we hebben een maand te laat betaald en dit was voldoende om het hotel meteen af te sluiten.”


Hulp van de overheid
De schuld die Plaza heeft opgebouwd, wil Van der Hoef niet vermelden. Dat het boven een miljoen ligt ontkent zij niet. “We lossen alles stap voor stap op en zijn ondertussen bezig met nieuwe plannen. We praten met nieuwe investeerders en gaan een nieuwe richting bepalen. Ook willen we een afspraak met minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. De overheid moet iets doen om de hotels op Curaçao te helpen.”


Curaçao Tourist Board verklaarde eerder aan Caribisch Netwerk dat veel toeristen de grote hotels links laten liggen. Toeristen zoeken op internet of via via naar goedkope adresjes bij mensen thuis of in kleine hostels.


Door Elisa Koek