Jacob Gelt Dekker (65) steekt zijn mening over maatschappelijke onderwerpen of politieke ontwikkelingen op Curaçao niet onder stoelen of banken. Gelt Dekker verkleinIn zijn columns, boeken en in de sociale media raakt hij gevoelige snaren en neemt geen blad voor de mond. Dekker schroomt niet om regelmatig politieke misstanden op het eiland aan de kaak te stellen. Maar Jacob Gelt Dekker blijft aan de zijlijn commentaar geven en piekert er niet over zelf de politiek in te gaan. 

Een interview van Belkis Osepa met Jacob Gelt Dekker

Jacob Gelt Dekker is weer een aantal weken op Curaçao. De afgelopen 15 jaar – tijdens zijn ‘project Curaçao’ zoals hij zijn investeringen op het eiland noemt – daagde hij lokale politici uit, nu trekt hij weer hard van leer tegen de misdaad, slecht onderwijs en de corruptie.

Gelt Dekker werd een paar jaar geleden door een aantal politici als persona non grata bestempeld. Dat heeft hem geïnspireerd het boek met als titel ‘Persona non grata’ te schrijven. Dekker werd daarvoor, in de jaren negentig, alom geprezen voor zijn inzet op Curaçao en vooral de investeringen in de stadsvernieuwing van Otrobanda. Toen was Dekker de filantroop, de investeerder die miljoenen eigen geld voor over had om een museum op te zetten, Otrobanda te vernieuwen, hotels uit de grond te stampen en te investeren in medisch toerisme.

Maar toen hij in de jaren negentig hard en duidelijk bezwaar begon te maken tegen de misdaad, het slechte onderwijs en de corruptie, was hij ‘uit de gratie’ en dus volgens een aantal politici niet meer welkom op Curaçao. “Vooral de corrupte politici waren vreselijk in hun wiek geschoten. Ze zijn niet gewend dat mensen bezwaar maken. Men moet gehoorzamen en netjes de mond houden. Maar het liep de spuigaten uit en omdat niemand iets zei, heb ik wat gezegd.”

Dekker pendelt tussen New York, Nederland en Curaçao. Tussen door bezoekt hij tal van andere steden. Steeds volgt hij de Curaçaose ontwikkelingen op de voet. hij levert ook, net als altijd, gepeperde commentaren.

Jacob Gelt Dekker laat het bij commentaar. Hij wil zelf geen politiek beleid maken. Volgens Dekker is het geen kwestie van niet durven. “Ik heb die ambitie niet. Ik ben zeer bereid te adviseren voor zover het kan. Maar ik wil de politiek niet ingaan. En bovendien ik ben veel te oud. Dus forget it.”

Door Belkis Osepa