WILLEMSTAD – “De ondergang van Jellinek Retreat Curaçao is een totaal onnodige kapitaalvernietiging, waar niemand bij gebaat is”, zegt zakenman Jacob Gelt Dekker, een van de initiatiefnemers van de verslavingskliniek. Zijn verlies is zes miljoen dollar. Intussen heeft minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties besloten het subsidiebedrag van zeshonderd duizend euro niet terug te vorderen.

Zakenman Jacob Gelt Dekker Foto: Belkis Osepa

Zakenman Jacob Gelt Dekker Foto: Belkis Osepa

Plasterk heeft de subsidieverstrekking laten uitzoeken en heeft geconcludeerd dat de toekenning daarvan correct is verlopen, in overeenstemming met de geldende voorwaarden. “Hoewel achteraf gezien een andere aanwending van deze middelen wellicht een groter direct nut had kunnen hebben voor de lokale Curaçaose bevolking is het niet mogelijk de subsidie terug te vorderen”, aldus Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen.

Jellinek Retreat sloot in januari de deuren. Daarvoor gingen een reeks van disputen aan vooraf. Een twistpunt was onder andere dat Nederlandse verzekeringsmaatschappijen de behandelingen niet zouden willen vergoeden. Er waren ook discussies over mogelijke slechte kwaliteit van de verleende medische zorg en geen accreditatie van de diploma’s van de Nederlandse artsen.

Desondanks zegt Gelt Dekker dat er geen reden was om de luxe verslavingskliniek te sluiten. “Het was een hele goede onderneming. Ik begrijp nog steeds niet waarom dat nu gesaboteerd is. Het is bizar. We hebben ongelooflijk veel geld in gestopt.”

Jacob Gelt Dekker in gesprek met Belkis Osepa

Door: Belkis Osepa