Zeeschildpadden in nood: sargassumcrisis raakt Curaçao keihard

Foto: Bernice Brands

De noordkust van Curaçao wordt momenteel overspoeld door sargassum (Sargassowier). Vooral bij de baai van Ascension is het flink mis. Binnen een paar dagen veranderde het water daar in een dikke, stinkende brei. Dieren komen door dit gevolg van klimaatverandering en vervuiling in de knel. “We kregen vrijdag de eerste signalen. Zaterdag stonden we er al met een team,” vertelt Ard Vreugdenhil van Sea Turtle Conservation Curaçao. “We waren op tijd, maar echt geen dag te vroeg.”

In het eerste weekend haalden vrijwilligers dertien schildpadden uit het warme sargassum. Ze waren uitgeput en uitgedroogd, maar leefden nog. “We hadden toen gelukkig nog geen dode dieren. Pas maandag vonden we er twee die het niet hadden overleefd,” zegt Vreugdenhil. “Dat is het moment waarop je beseft: het wordt serieus.”

Foto’s STCC

De geredde dieren kunnen voorlopig niet terug de zee in. “Zolang de baai nog vol ligt met algen, kunnen ze niet terug. Dan zwemmen ze er gewoon weer in vast. Alles wat we nu redden, moeten we dus vasthouden en verzorgen. Daar zijn we niet op voorbereid.”

Gevaarlijk werk
“Iedere dag gaat een team naar Ascension om schildpadden te redden. Sommigen zoeken vanaf de rotsen, anderen gaan het water in,” zegt Vreugdenhil. “Het is fysiek zwaar werk en het wordt steeds gevaarlijker.” Het sargassum begint te rotten. Dat geeft giftige dampen af. En er komen steeds meer loslopende honden op af.”

Volgens Vreugdenhil wordt het straks te gevaarlijk om via de achterkant van de baai te werken. Daarom wil hij andere organisaties inschakelen, ook voor de veiligheid van zijn team. “We zijn nog in controle, maar we lopen op ons tandvlees. Het team is klein, en veel mensen hebben hun eigen werk of verplichtingen.”

Waarom zoveel sargassum?
Volgens Vreugdenhil is het probleem een gevolg van klimaatverandering en vervuiling. “Het begint voor de kust van Afrika, waar sargassum ontstaat,” legt hij uit. “Door veranderingen in de oceaanstromingen drijft het richting Zuid-Amerika. Daar stroomt, onder andere door illegale houtkap, veel voeding vanuit rivieren de zee in.

Foto Bernice Brands

Dat voedt het wier. Door de opwarming van het zeewater groeit het enorm snel. Het is eigenlijk net als blauwalg in de Nederlandse zomer.” Barbados heeft er nu ook last van. “Wat daar binnenkomt, krijgen wij ongeveer een week later. We weten dus dat er nog meer onderweg is.”

Hulp blijft nodig
Sea Turtle Conservation Curaçao krijgt al veel hulp, maar het blijft spannend. “We zoeken getrainde vrijwilligers. Maar mensen moeten niet zomaar zelf iets gaan doen – dat is gevaarlijk,” waarschuwt Vreugdenhil. Ook donaties zijn hard nodig. “We moeten voer kopen, ritten naar de dierenarts betalen, en dat kost allemaal geld. Iedere bijdrage helpt.”

Foto STCC

Wil je helpen?
Aanmelden als vrijwilliger kan via de social media van Sea Turtle Conservation Curaçao. Doneren kan via de bankrekening op hun website. “Iedere bijdrage, hoe klein ook, helpt,” zegt Vreugdenhil. “We doen dit samen. Voor de schildpadden.”