De Nederlandse minister David Van Weel van Justitie en Veiligheid die deze week op werkbezoek is geweest op de ABC-eilanden deelt de zorgen van zijn collega Casper VeldKamp van Buitenlandse Zaken over de situatie in Venezuela. “De nieuwe installatie van Maduro was niet hoe wij het graag hadden zien lopen, maar wij weten natuurlijk nog niet wat dat gaat betekenen voor de binnenlandse stabiliteit en situatie. Waar ik natuurlijk vooral mee denk met Aruba is wat dit betekent voor eventuele migratie vanuit Venezuela. En ook: hoe kunnen we elkaar daarbij scherp houden als dat nodig is?”, zegt hij tegen Caribisch Netwerk.
Eerder deze week besloot Venezuela om het aantal Nederlandse diplomaten dat in het land mag verblijven te beperken tot drie. Het gedrag van Nederland, samen met dat van de landen Italië en Frankrijk zou door de Nicolas Maduro als ‘vijandig’ worden omgeschreven. In reactie hierop hanteert de minister van Buitenlandse Zaken Casper Veldkamp dezelfde maatregel en schrijft in een Kamerbrief op dinsdag dat hij de Venezolaanse Ambassade liet weten dat ‘het Koninkrijk der Nederlanden deze stap betreurt en dat dit noopt tot een reactie’.
“Daarnaast is bezwaar aangetekend tegen de opgelegde reisbeperking en is te kennen gegeven dat, indien deze maatregel daadwerkelijk wordt gehandhaafd, ik mij zal beraden op verdere maatregelen hier in Nederland”, zegt Veldkamp. Hij ontkent met klem dat Nederland zich in binnenlandse aangelegenheden zou hebben gemengd en steun zou hebben verleend aan extremistische groepen.
Grenssluiting verlengd tot april
De grens met Venezuela is sinds 2019 gesloten, dat gebeurde toen de Venezolaanse regering eenzijdig besloot om de grenzen te sluiten. Maar Curaçao en Aruba hanteren een ander beleid met betrekking tot de grenzen met buurland Venezuela. In mei 2023 heropende Aruba de maritieme grens maar het vliegverkeer blijft tot april 2025 nog gesloten om te voorkomen dat het eiland stormloopt met Venezolanen
die daarna niet terug naar hun land willen.
Anders dan Aruba heeft Curaçao zijn grenzen voor zowel scheepvaart als vliegverkeer in april vorig jaar al heropend. Van Weel legt uit dat het aan de landen zelf is om het besluit te nemen over het wel of niet openen van de grenzen. “Ik snap heel goed wat Aruba heeft gedaan. Ik denk ook, zeker omdat Aruba het dichtste bij ligt en het meeste verkeer had, dat er begrip is voor de situatie. Maar vanuit Nederland hebben we daar geen sterke mening over wat wel of wat niet te doen, het hangt echt af van de lokale situatie”, aldus Van Weel.
Werkbezoek ABC-eilanden
De minister bracht deze week een werkbezoek aan Aruba als onderdeel van zijn kennismakingsbezoek aan Aruba, Bonaire en Curaçao. Van Weel zegt onder de indruk te zijn van de professionaliteit van de politie op het eiland na een rondleiding te hebben gehad bij het hoofdbureau, het radarsysteem, en ook het bureau in San Nicolas.
“Voor mij is het vooral heel interessant om bij elk eiland en bij elk land te zien waar men staat en waar men behoefte aan heeft en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Het is zeker geen ‘one way street’. Wij kunnen ook leren van wat hier gebeurt”, zegt hij.
Bezoek radarsysteem en uitleg over radar in Savaneta. Foto’s Melissa Stamper
Naast de rondleidingen stonden ook ontmoetingen met de Gouverneur van Aruba, en demissionair premier en de minister van Justitie en Sociale Zaken Rocco Tjon. Hij legt uit dat het een kennismakingsbezoek was, maar dat hij het ook over de inhoud heeft gehad. Van Weel wilde niet wachten tot de volgende Justitieel Vierpartijdig Overleg (JVO). “Ik heb ook gevraagd, laten we nou aan beide kanten gewoon kijken naar het voorstel dat er ligt. Daar hoeven we niet fysiek voor bij elkaar te zitten en op de dingen waar we het al over eens zijn, wat er voorbereid is, kunnen we een besluit op nemen en voortgang boeken op belangrijke onderwerpen. Zo kunnen we het volgende JVO in juni gewoon over nieuwe onderwerpen bij de kop pakken”, aldus de bewindsman.
Voor korpschef Ramon Arnhem was het belangrijk dat de minister een inkijk kreeg van de politieorganisatie op het eiland. “We hebben een mooi gesprek gehad, over verschillende dingen gesproken en ik heb ook wat zorgen meegegeven, vooral als het gaat over de capaciteit, waar we grote tekorten kennen.” Daarnaast is er ook de behoefte om meer met elkaar samen te werken op een gelijk niveau, legt hij uit.
Minister Van Weel speelt tafelvoetbal met de Arubaanse korpschef Ramon Arhnem in San Nicolas. Later ging Van Weel in gesprek met Van Weel.
“In juni wordt de volgende JVO op Aruba gehouden, dan hebben we ook nog even een contactmoment samen.” Arnhem kijkt uit naar een goede samenwerking. “Het is een minister die met beide benen op de vloer staat en makkelijk benaderbaar is. Hij heeft ook een achtergrond binnen Defensie. Dat maakt het ook makkelijker om te verbinden”, zegt de korpschef.
In juni verwacht minister Van Weel ook de SSS-eilanden te bezoeken.