De bondscoach van het Curaçaose voetbalelftal, Dick Advocaat staat voor een spannende klus. Op 15 en 18 november moet het team thuis winnen van Saint Lucia en Saint Martin. Als dat gebeurt, verzekert het land zich van plaatsing voor de Gold Cup, komende zomer in de Verenigde Staten. Maar de kwalificatie voor de Gold Cup verloopt niet zo soepel als verwacht en dat levert de ervaren oefenmeester kritiek op.
Wat betreft de kwalificatie voor het WK 2026 in Amerika, Mexico en Canada gaat het wel goed. De eerste twee wedstrijden eerder dit jaar zijn gewonnen en in juni 2025 volgen de volgende kwalificatiewedstrijden.
De kwalificatie voor de Gold Cup (via wedstrijden in de CONCACAF Nations League) verloopt daarentegen veel lastiger, met een verloren wedstrijd tegen laagvlieger Saint Lucia en een gelijkspel tegen Grenada. Ruim twee weken geleden werd eerst gelijkgespeeld tegen Grenada, de tweede wedstrijd tegen hetzelfde land werd gewonnen. Ook van Saint Martin wist Curaçao te winnen. Daarmee heeft het tot nu toe 1x verloren, 1x gelijk gespeeld en 2x gewonnen.
Als het op 15 en 18 november thuis in het SDK-stadion wint van Saint Lucia en Saint Martin (het Franse gedeelte van het eiland Sint Maarten) dan is er geen vuiltje aan de lucht. Volgens Advocaat zelf is het geloof in twee overwinningen ‘helemaal terug’ bij het Curaçaose team. Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat Advocaat de juiste man op de juiste plek is
Ervaring
De benoeming van Advocaat als bondscoach van Curaçao was een grote verrassing begin dit jaar. Aan ervaring geen gebrek. Hij had drie keer het Nederlands elftal onder zijn hoede en was verder ook bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland, Servië en Irak. Daarnaast trainde hij heel veel clubteams in Nederland (ADO Den Haag, FC Utrecht, Feyenoord, Sparta, AZ en PSV) en daarbuiten (Zenit Sint-Petersburg, Sunderland en Fenerbahçe).
Hij nam oude vrienden Cor Pot mee als assistent-bondscoach en Kees Jansma als perschef. Tijdens de persconferentie in het Corendon Hotel eind januari noemde Advocaat plaatsing van Curaçao op het WK 2026 ‘realistisch’. Ook de bond FFK zag daarvoor goede mogelijkheden. Advocaat benadrukte het belang van ‘een goede organisatie’. Tien maanden later is het hele bestuur vertrokken. De technisch directeur die Advocaat meenam, Khalid Sinouh is ook al weg.
Advocaat kondigde bij zijn komst verder aan hard te willen werken om goede spelers met Curaçaose ‘roots’ over te halen voor het team te spelen. Hij had acht nieuwe spelers op het oog. Maar daarvan zijn alleen Ar’jani Martha en Joshua Brenet gekomen.
De beoogde Justin Kluivert, Riechedly Bazoer, Tahith Chong, Sontje Hansen, Armando Obispo en Shurandy Sambo hebben nog niet toegehapt. Of dat de reden is waarom Curaçao het lastig had tegen laagvliegers als Saint Lucia en (de eerste wedstrijd tegen) Grenada is de vraag.
Curaçao had het in de eerste wedstrijd tegen Grenada lastig en speelde gelijk. Foto’s FFK
Maar de kritiek op het eiland is voor een deel al losgebarsten. Vooral door de invloedrijke advocaat Eldon ‘Pepi’ Sulvaran, die een advocatenpraktijk combineert met het schrijven over voetbal.
Tijd voor verandering
Sulvaran vindt het ‘tijd voor verandering’. Zijn advies is: Win de komende twee wedstrijden, ‘ruim de boel op’ en ga zoek naar nieuwe kansen. Wat in zijn ogen betekent: een nieuwe coach en een nieuwe speelwijze.
Sulvaran noemt de huidige situatie ‘zorgwekkend’. “Het is duidelijk dat Advocaat en zijn oudere vriendengroep de selectie niet kunnen motiveren of inspireren. Deze cyclus is de slechtste die onze selectie ooit heeft meegemaakt. We hebben punten verloren tegen teams die respectievelijk nummer 164 en 173 van de wereld zijn. Landen waar cricket populair is, maar waar zelfs de echte voetbal fans niet zijn komen kijken.”
En verder: “Het is tijd voor verandering, zowel op het managementniveau als binnen de selectie. Advocaat en zijn groep kunnen na deze resultaten niet blijven.” Hij vindt dat er te veel is gekozen voor oudere spelers en te weinig dynamiek.
Sulvaran: “In december moeten we beginnen met implementeren van veranderingen, want volgend jaar juni staan er grote wedstrijden op het programma, waaronder de kwalificatiewedstrijden voor het WK en de Gold Cup. We hebben zes maanden om ons te reorganiseren. Doorgaan op de huidige weg is geen optie.”
Suriname
Met deze groep heeft Curaçao volgens hem dan ook noch in de Gold Cup noch in kwalificatiewedstrijden voor het WK iets te zoeken. “De groep mist kwaliteit.” Sulvaran verwijst naar het Surinaamse nationale team dat wel een modernere speelstijl heeft gekozen. Dat land staat onder leiding van oud-keeper Stanley Menzo en had tot voor kort als assistent-coach de oud-bondscoach van Curaçao: Remko Bicentini.
In zijn lange carrière heeft Advocaat vaker tegenwind gekregen. Het helpt hem wellicht om het team nog scherper te krijgen. Curaçao moet dan ook, onder zijn leiding, laten zien klaar te zijn voor de Gold Cup. Daarvoor zijn de komende wedstrijden op 15 en 18 november cruciaal.
Op het eiland zelf leven de komende wedstrijden steeds meer. Op Curaçao is honkbal nog altijd populairder dan voetbal, maar de voetbalwedstrijden in het SDK-stadion staan meestal garant voor veel sfeer. Er zijn verschillende acties georganiseerd om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de ‘Pantera Negra’ (Zwarte Panter), zoals de bijnaam van het team luidt, komen ondersteunen. Voor Advocaat wordt het een volgend hoofdstuk in zijn al dikke voetbalboek.