Bonaire zoekt nog steeds naar krokodil; eiland is verdeeld over juiste aanpak

Foto: Ria Hilberink

Nog altijd houdt de zoutwaterkrokodil, die vorige week werd gespot bij Sorobon, de gemoederen flink bezig op Bonaire. Het populaire watersportgebied werd door de overheid direct afgezet en er werd een zoektocht begonnen, in de hoop het dier te kunnen vangen. De verwachting was dat dit binnen een dag, hooguit een paar dagen, gebeurd zou zijn. Heel Sorobon bleef uiteindelijk een week dicht voor bezoekers, waardoor de bedrijven daar behoorlijke financiële schade opliepen. Inmiddels mogen ze weer mensen ontvangen, maar zolang de krokodil niet gevangen is blijven toeristen en lokale bevolking terughoudend.


Whatsapp-beeld

“Ik heb iedereen een ‘refund’ moeten geven,” vertelt Elly Albers, eigenaar van het Mangrove Info Center bij Lac, dat kajak- en snorkeltours organiseert. “Normaal gesproken zou het een goede week zijn, in verband met de Regatta-vakantie en extra bezoekers op het eiland. Maar toen moesten we opeens een hele week dicht.” Nu het bezoekerscentrum weer open mag, is de situatie nog niet meteen hersteld. “De mensen zijn bang, ze annuleren massaal hun reserveringen.”

Dodelijke kwal
Zelf vindt ze die angst niet helemaal terecht. “Deze krokodil is hartstikke schuw. Dit is geen Australische krokodil die op mensen jaagt, het is een visseneter.” Bovendien, kun je als bestuur ooit garanderen dat de zee veilig is?” vraagt ze zich hardop af. “Je weet niet wat er in de zee zit. Op Bonaire worden ook wel eens haaien gespot en af en toe zwemt er een dodelijke kwal rond.” Als dierenliefhebber snapt ze de commotie niet helemaal. “Volgens mij is de kans dat je overreden wordt door een dronken bestuurder hier groter dan dat je wordt aangevallen door krokodil.”


Frans Paradise Foto Deborah Bremmer

Taty Frans daarentegen ziet de krokodil wel als een reële bedreiging en heeft de indruk dat natuurorganisatie STINAPA niet hard genoeg werkt om het reptiel te vangen. Hij is mede-eigenaar van The Frans Paradise, een windsurfschool vlak bij de pier waar de krokodil voor het eerst werd gespot. “Het lijkt wel alsof ze het dier zo aardig vinden dat ze er mee aan het spelen zijn,” grapt hij teleurgesteld.

Frans vindt dat STINAPA het risico serieuzer moet nemen en meer hulp moet inschakelen. “Binnenkort begint het hoogseizoen weer, en als dit nog lang duurt heeft dat veel impact op ons bedrijf. Toeristen zullen misschien wegblijven en de lokale bevolking is al helemaal bang.” Frans maakt zich zorgen om de financiële gevolgen en vraagt zich af wie de schade gaat betalen.

Verschil in meningen
Het verschil in de meningen van de Nederlandse Albers en de Bonairiaanse Frans lijkt passend bij een algemener beeld dat zich momenteel voordoet op het eiland. Waar de Nederlanders vrij nuchter blijven, is de lokale bevolking een stuk banger. Ook wel begrijpelijk, want alleen de lokale bevolking voelt écht hoe uniek deze situatie is. “Krokodillen horen niet in onze natuur, ik heb mijn ouders hier nog nooit over gehoord,” vertelt Frans.


Lac Foto Deborah Bremmer

Voor veel Nederlanders is de krokodil gewoon een van de gevaarlijk uitziende dieren die blijkbaar kunnen verschijnen op Bonaire, in dezelfde categorie als de haai. Ze zijn allemaal onderdeel van de natuur. Ook zij hebben een punt. Bovendien, hoe gevaarlijk kan een dier zijn dat zelfs als je er ruim een week met man en macht naar zoekt deze zich niet laat zien?

Bonairianen zijn zo verbaasd over de plotselinge aanwezigheid van een krokodil op hun eiland, dat ze zich amper kunnen voorstellen dat hij hier op een natuurlijke manier is terechtgekomen. Er gaan dan ook volop geruchten dat het een uit de kluiten gewassen huisdier is, dat uit paniek door zijn baasje is vrijgelaten. STINAPA gaat er vooralsnog van uit dat de krokodil vanuit Colombia of Venezuela aan is komen zwemmen.

Dit is niet geheel onwaarschijnlijk, gezien krokodillen grote afstanden kunnen afleggen en de zee net die dagen spiegelglad was. “Pas als het reptiel gevangen is, kan er eventueel meer duidelijkheid over zijn herkomst komen. Dan kan met een DNA-test worden aangetoond om welke soort het gaat en of die bekend is in de omgeving,” vertelt bioloog Roxanne Francisca in een radio-interview.


Foto Ria Hilberink

Lokaas
Als het om een huisdier zou gaan, was de krokodil waarschijnlijk niet zo schuw geweest. STINAPA probeert van alles om het te lokken, maar het lokaas blijft onaangeroerd. De radiopresentator grapt: “Het is in ieder geval een slim dier, als ik moet gokken heeft het waarschijnlijk vwo gedaan!” Dat is precies wat het zo lastig maakt, vertelt Francisca.

“Hoe vaker je een poging doet om het te vangen, hoe beter het dier verstopt zal blijven. We moeten dus heel doordacht te werk gaan.” Wel kan ze iedereen verzekeren dat ze de krokodil vroeg of laat zullen vangen, waarna ze hem uitzetten op de geheime opvangplek die gereed is gemaakt. Hopelijk keren dan de rust en de bezoekers weer terug bij Lac en Sorobon.