Oud-premier Ys zet slavernij in een ander perspectief

In zijn debuutroman ‘De Barmhartige Staat’ nodigt Etienne Ys lezers uit om op een andere manier naar slavernij en macht te kijken door de rollen om te draaien. In dit fictieve koninkrijk zijn het Europeanen die worden onderdrukt, waardoor de lezer de geschiedenis vanuit een nieuw perspectief beleeft. Ys, voormalig premier van de Nederlandse Antillen, putte voor dit verhaal uit zijn fascinatie voor geschiedenis en zijn politieke achtergrond.

Het idee voor het boek ontstond tien jaar geleden. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door de geschiedenis,” vertelt Ys. “Ik vroeg me af of het anders had kunnen lopen, en dat wilde ik onderzoeken in mijn boek.” Het verhaal volgt een koning die hervormingen wil doorvoeren om meer rechten te geven aan de bevolking, waaronder slaven.

Zijn zoon, de kroonprins, is een drijvende kracht achter deze veranderingen. Maar de koning stuit op verzet binnen de koninklijke familie en vanuit conservatieve delen van het koninkrijk.

Ashanti-koninkrijk
Ys liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van West Afrikaanse koninkrijken, met name het Ashanti-koninkrijk. Een reis naar Ghana bevestigde zijn keuze om dit koninkrijk als basis te gebruiken voor zijn fictieve wereld.

“De Ashanti hadden een sterke militaire traditie en waren groot in handel,” zegt hij. Tijdens zijn reis kreeg hij waardevolle inzichten die hem hielpen om historische details in zijn boek te verwerken. “De lokale bevolking gaf me tips en bevestigde dat ik op de juiste weg zat met mijn keuzes.”

Zijn politieke ervaring, hij was premier tussen 2002–2003 en ook tussen 2004–2006, hielp hem om de machtsdynamieken in de roman realistischer te maken. Ys vertelt dat zijn kennis van politieke processen achter de schermen hem inspireerde om de spanningen tussen hervormingsgezinden en conservatieven in het verhaal vorm te geven.

“Wat ik in de politiek achter de schermen heb meegemaakt, heeft me geholpen om de strijd binnen het koninkrijk geloofwaardig neer te zetten,” zegt hij. Deze ervaring gaf hem de mogelijkheid om authenticiteit toe te voegen aan de conflicten in zijn fictieve wereld.

Nieuwe invalshoek
Met De Barmhartige Staat wilde Ys slavernij vanuit een nieuwe invalshoek belichten. “Slavernij komt helaas overal ter wereld voor en is zo oud als de mensheid zelf. Door de rollen om te keren, hoop ik dat lezers een objectieve blik kunnen werpen op onderdrukking,” legt hij uit. Hij wil dat lezers reflecteren op het universele karakter van slavernij en de gevolgen ervan.

De Barmhartige Staat verscheen op 21 september en is verkrijgbaar bij boekhandels op Curaçao. Terwijl hij geniet van de publicatie, laat Ys doorschemeren dat er nieuwe verhalen in de maak zijn: “De inspiratie blijft komen. Dit is pas het begin.”