In de ochtend van dinsdag 1 oktober werd in het Arubaans parlement Jurima Bryson, de eerste ombudsvrouw voor Aruba, beëdigd. Een historisch moment want tot nu toe was Aruba de enige partner binnen het Koninkrijk die nog geen eigen ombudsman had. “Ik zal het instituut met veel toewijding en integriteit dragen”, zei Bryson na de beëdiging aan Caribisch Netwerk.
Ze legt uit dat de komende periode veel werk te doen is om het instituut op te richten, ook moet er een kinderombudsman komen en is het de bedoeling om te kijken welke samenwerkingen mogelijk zijn met de ombudsmannen in de rest van het Koninkrijk.
Ombudsman Jurima Bryson over haar beëdiging en de volgende stappen in de oprichting van het instituut.
Lang traject
Tijdens de toespraken van de fractieleiders in het parlement was te zien dat de kersverse ombudsvrouw emotioneel werd. Zo gaven verschillende fractieleiders, die deel hebben gehad in het proces, duidelijk aan hoe lang het heeft geduurd voordat een ombudsman voor Aruba werkelijkheid werd. De wens om een ombudsman in te stellen speelt al ruim vijfentwintig jaar.
In 1997 werd een commissie ingesteld, zo’n zeven jaar later werd een wetsvoorstel behandeld. Maar omdat het initiatief altijd van één politieke partij kwam, zorgde dat er uiteindelijk voor dat er geen draagvlak in het parlement was voor de introductie van de ombudsman.
In 2011 werd een motie ingediend om aan het wetsvoorstel ook een kinderombudsman toe te voegen. Uiteindelijk duurde het nog eens vijf jaar voordat het aangenomen werd met de intentie dat het uiteindelijk ook in de grondwet verankerd werd. Om die reden was de benoeming van de ombudsman niet volledig in de landsverordening geregeld.
Helaas werd deze wijziging in 2022 verworpen en een jaar later werd het wetsvoorstel tot benoeming van de ombudsman eindelijk aangenomen en kon men overgaan tot de sollicitatieprocedure begin dit jaar.
Beëdiging Ombudsvrouw. Foto Melissa Stamper
Onafhankelijk en onpartijdig
De functie ombudsman is een instituut waar inwoners van Aruba vragen kunnen stellen of klachten kunnen indienen over hoe ze door de overheid zijn behandeld en over zaken in relatie tot de overheid, die niet goed voelen. In de aangenomen wet staat dat de ombudsman de taak heeft om ‘op verzoek of op eigen bewegingen onderzoek te doen naar gedragingen en bestuursorganen, publiek rechterlijke rechtspersonen’.
Toegevoegd aan deze lijst zijn ook nutsbedrijven en privaatrechtelijke organisaties die een taak van algemeen belang uitvoeren en hierdoor een bijdrage van landskas ontvangen. Ook kan de ombudsman onderzoek doen naar gedragingen van privaatrechtelijke organisaties te maken hebben met jongeren op het gebied van onderwijs, jeugdhulp, kinderopvang en gezondheidszorg.
De komende tijd moet het instituut vormgegeven worden met de oprichting van het bureau van de ombudsman en met een of twee substituut ombudsmannen waarvan een de kinderombudsman wordt.