De dierenwelzijnswet, die de huidige hondenverordening moet vervangen, laat nog op zich wachten. Toch lijkt er op Aruba sprake van meer bewustwording over dierenwelzijn. Sinds de wrede dood van hond Khaleesi, bijna een half jaar geleden, is er een eerste wandeltocht tegen dierenmishandeling gehouden. Ook worden sterilisatiecampagnes in de wijk uitgevoerd en wordt er ook lesmateriaal ontwikkeld voor scholen.
Dierenliefhebber en voormalige vrijwilliger Jeanédy Semeleer liep mee tijdens de eerste wandeltocht tegen dierenmishandeling ‘Walk of light’, nadat hond Khaleesi overleed als gevolg van dierenmishandeling. Volgens Semeleer is Khaleesi geen uitzondering, toen ze als vrijwilliger bij dierenorganisatie Luna Foundation werkte, moest ze stoppen omdat het zien van alle dierenleed haar te veel werd.
“De denkwijze van veel mensen is een groot probleem. Er bestaat een groep die denkt dat zolang je je hond aan een boom vastmaakt, een keer per dag water en eten geeft, dat het dan oké is. Maar het behelst natuurlijk veel meer dan dat. Als je een kat of hond in huis neemt, dan wordt het onderdeel van je gezin. Die hoort ook liefde te krijgen en een goede kwaliteit van leven”, zegt ze.
Meer aandacht voor levensomstandigheden
De manier hoe Arubanen omgaan met dieren ligt deels aan de cultuur, legt de coördinator van de wijkregisseurs uit. Voor veel Arubanen is een hond een waakdier en geen onderdeel van het gezin. “Wij zijn opgegroeid met de gedachte dat je een waakhond hebt, die buiten je huis waakt. Met de jaren zien we nu een verandering in deze gedachte”, legt hij uit.
Er lijkt nu meer bewustwording te zijn voor de levensomstandigheden van dieren. Dat merken vooral de dierenorganisaties aan de hand van de meldingen die binnenkomen. Zoey Conijn van de Luna Foundation legt uit dat de dierenorganisaties de meldingen monitoren en deze gegevens met elkaar delen. Zo krijgen ze een beter beeld van wat er allemaal gebeurt.
In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen 250 tot 300 meldingen van inwoners binnen die varieerden van honden die zonder eten zaten, verkeerd waren vastgebonden, geen huis hadden of gesteriliseerd moesten worden. Maar zoals de zaak van Khaleesi duidelijk maakte zijn er haken en ogen aan de huidige hondenwet als het gaat om handhaving bij verwaarlozing of mishandeling van een hond door haar of zijn eigen baasje.
Volgens het Openbaar Ministerie van Aruba zijn er in anderhalf jaar tijd slechts tien proces-verbalen geschreven. Bij verwaarlozing ging het om het gebrek aan genoeg water, eten, schaduw of ruimte en medische zorg. Terwijl mishandeling om dierenleed ging. Zeven personen kregen een dagvaarding en vier zijn veroordeeld.
Justice for Khaleesi
Een daarvan is de eigenaar van hond Khaleesi, Alberto Groeneveldt. Hij werd veroordeeld voor het toebrengen van pijn, letsel en schade aan de gezondheid van zijn hond en ook het overtreden van de hondenverordening door geen zorg te geven.
“Er was veel commotie in Aruba en omgeving, de gevolgen voor de heer Groeneveldt zijn ernstig. Dat laat zien dat zorg voor de huisdier als belangrijk wordt gezien. Het is een bewijs hoe we anderen willen behandelen; met respect en tederheid maar dit was niet te vinden in het dossier van Groeneveldt”, aldus Hof-president Mauritsz de Kort.
De eigenaar van Khaleesi kreeg een taakstraf van 60 uur en een boete van 750 Arubaanse Florin. Daarnaast raakte hij door alle media-aandacht ook zijn baan kwijt en werd hij bedreigd.
Alberto Groeneveldt staat, met beveiliging, de pers te woord na de uitspraak (foto’s Melissa Stamper)
Huidige wet moet duidelijker
Op dit moment kan een politieagent optreden als ze zelf iets zien maar ook als er een melding gemaakt wordt. “We zijn echter geen hondenservice. Als er iets gebeurt op iemands erf kunnen we niet zomaar iemands erf betreden, er moet een gevalideerde melding zijn”, zegt korpschef Ramon Arnhem.
“We hebben de hondenverordening en het strafrecht waardoor we kunnen optreden, we spelen dus een rol maar het is niet altijd even duidelijk wat die rol is”, aldus de korpschef. Maar als het gaat om de hondenproblematiek krijgt de politie meer te maken met meldingen over loslopende honden dan over dierenmishandeling. Dat blijkt ook uit de laatste gegevens van de hoofafdeling wijkregisseurs bij de Korps Politie Aruba (KPA).
In het kader van handhaving werd er een rapport gemaakt om de hondenproblematiek te analyseren. Van de 337 meldingen die de politie binnenkreeg in de eerste vijf maanden van dit jaar, zijn slechts 38 van de genoteerde meldingen een overtreding van de hondenwet. Uit de melding is het echter onduidelijk wat de overtreding is, waardoor het ook moeilijk wordt om zo’n melding op te volgen. In september van vorig jaar deed de politie al een razzia op loslopende honden in de vier districten.
Hierbij deelde zij meer dan 100 boetes uit. “Maar als een hond een erf binnenloopt krijg je vaak dat mensen ontkennen dat zij de eigenaar zijn en als de hond geen microchip heeft is er ook geen bewijs dat die een eigenaar heeft. Dat er geen centrale plek is om dat te controleren maakt de handhaving extra lastig”, aldus de coördinator van de wijkregisseurs.
Consultaties over nieuwe wet
Deze maand worden consultaties gehouden over het nieuwe wetsvoorstel dat zich gaat richten op onder meer bescherming van huisdieren, strengere straffen voor misbruikers en het creëren van een formeel systeem voor het bezitten van een huisdier. Hieronder vallen onder meer ook de verplichte sterilisatie en registratie van huisdieren met een microchip. Maar ook komen er regels voor fokkers en worden nadere regels voor de verantwoordelijkheid en de juiste zorg van huisdieren opgesteld.
Volgens de coördinator van de wijkregisseurs zouden hogere (cel)straffen niet veel veranderen omdat je niet alle onverantwoordelijke eigenaren kan vasthouden of in een cel plaatsen. Beter zou het zijn om verplichte sterilisatie en chip te koppelen aan belastingen. “Dan krijg je minder gedumpte honden die een last worden voor geitenhouders, zij willen ook een goede leefomgeving voor hun geiten”, zegt hij.
De nieuwe dierenwelzijn wet is in de maak en zou op zijn vroegst begin volgend jaar ingevoerd worden. Volgens demissionair Natuurminister Ursell Arends (Raiz) valt deze wet onder lopende zaken en wordt het meegenomen in de volgende Ministerraad.
“Meer werken aan dierenrechten kan een verschil maken”, stelt een dierenliefhebber en deelnemer van de wandeltocht tegen dierenmishandeling. “Er zijn genoeg mensen op het eiland die van dieren houden maar er zijn ook mensen die nog veel moet leren. Zorgen voor je huisdier kost geld en moeite maar je krijgt er veel voor terug”, zegt ze.