Op Aruba werd afgelopen maandag met elf stemmen voor, en tien tegen, gestemd op een nieuwe kandidaat als parlementsvoorzitter: Raymond Kamperveen (Raiz). Hij opent dinsdag als kersverse parlementsvoorzitter het nieuwe parlementaire jaar. Kamperveen werd gekozen in plaats van de oude voorzitter Edgard Vrolijk van de MEP. Die handelswijze zou volgens MEP in strijd zijn met het regeerakkoord tussen die twee partijen. Als gevolg daarvan is maandag de regering van Aruba gevallen.
“Het vertrouwen is geschaad toen onze coalitiepartner de oppositiepartij AVP omarmde om onze voorzitter weg te jagen”, aldus Wever-Croes tegen Caribisch Netwerk. De premier diende na de stemming in het parlement het ontslag in van haar kabinet bij de gouverneur en is vanaf nu demissionair.
Regeerakkoord verbroken
De MEP-partij noemt het geen direct verraad maar eerder ‘een samenzwering met de oppositie’ en Wever-Croes spreekt van een ‘politieke vertrouwensbreuk’, Raiz zou het regeerakkoord hebben verbroken door niet te stemmen op de voorzitter van de MEP-partij. “Zonder akkoord kun je niet regeren.”
Coalitiepartner en vicepremier Ursell Arends (Raiz) ontkent echter stellig dat er sprake is van een samenzwering. “Geen enkel moment hebben we de oppositie benaderd om op Raymond Kamperveen te stemmen. Wij hebben aan de MEP-partij gevraagd om een andere kandidaat dan Vrolijk op te geven als voorzitter, anders zouden we onze kandidaat Kamperveen voordragen. Ze hebben ervoor gekozen om toch Vrolijk voor te dragen als voorzitter.”
Kritiek op voorzitterschap
Sinds mei had Raiz-fractieleider Misha Raymond al aangegeven niet op collega Vrolijk te stemmen, nadat er bij de stemming op het wetsvoorstel voor het openstellen van het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht onenigheid was ontstaan over de stemprocedure.
“De meerdere brieven die wij hebben gestuurd naar de voorzitter over de procedures voor de behandeling van het wetsvoorstel moesten voor hem een indicatie zijn over hoe wij denken over zijn voorzitterschap. Daarnaast heb ik meerdere keren voorgesteld om samen te zitten om te kijken hoe we verder kunnen maar kwam de heer Vrolijk telkens niet opdagen.”
Ook andere collega-parlementariërs van de AVP, Accion21, en MAS hebben hun ontevredenheid geuit over bepaalde procedures tijdens Vrolijks voorzitterschap.
Collega-parlementariërs van de MEP en ook onafhankelijke parlementariër Rycond Santos Do Nascimento sprongen daarentegen voor Vrolijk in de bres en prezen zijn prestaties tijdens zijn voorzitterschap. Nieuwe voorzitter Kamperveen stelt dat er goede dingen zijn verricht tijdens het voorzitterschap van Vrolijk maar ook hij zegt dat er verschillende dingen niet goed zijn gelopen bij bepaalde processen.
“Daarom hebben we de MEP ook gevraagd om een andere kandidaat voor te dragen, die zouden we ook steunen voor het algemeen belang van het land. Helaas dacht de traditionele partij daar anders over en heeft anders gekozen”, aldus Kamperveen. “Vandaag zegevierde de democratie, al was het niet een normale vergadering, aangezien er veel politiek gespeeld werd”, voegt hij toe.
Voorzitterschap in regeerakkoord
In het regeerakkoord tussen MEP en Raiz van 2021-2025 staat niet op papier een afspraak over het voorzitterschap. Wel is er in de loop der jaren de gewoonte ontstaan bij coalitieregeringen dat de grootste partij het parlementsvoorzitterschap krijgt. Dat er nu onenigheid is over het wel of niet verbreken van het akkoord is gekoppeld aan de interpretatie van de partijen.
Zo vindt de MEP dat hun coalitiepartner niet mee kan bepalen wie zij voordragen als voorzitter. “Vandaag vindt parlementariër Misha Raymond onze voorzitter niet goed, morgen kan het zijn dat ze onze fractieleider niet goed vindt of overmorgen de premier. Wordt er dan ook gevraagd om die te vervangen? Zo kunnen we niet regeren,” stelt Wever-Croes. Haar partij is van mening dat zij geen reden hebben om de oude voorzitter te vervangen ‘omdat hij veel voor het parlement heeft gedaan’.
Arends beaamt dat het wellicht anders geïnterpreteerd wordt door beide partijen, maar geeft aan dat zijn partij nooit het akkoord heeft verbroken. Volgens Raiz zou het gaan om een akkoord op voorzitterschap zonder naam, dat betekent dat zij iemand anders van de partij konden voordragen, zo legt hij uit.
Minister-president Evelyn Wever-Croes staat de pers te woord na de val van het kabinet (Foto’s Melissa Stamper)
Vice-premier Ursull Arends staat de pers te woord.
Nieuwe verkiezingen
Dit is de tweede keer dat het kabinet Wever-Croes de termijn niet afmaakt. “Ik ben zeker teleurgesteld, de regering heeft zoveel kunnen verrichtten, ook in tijdens de crisis en is nu gekortwiekt”, aldus Wever-Croes. Ondanks de teleurstelling zegt de demissionaire premier klaar te zijn voor nieuwe verkiezingen maar sluit nu al uit om met de AVP-partij samen te werken.
Ook Arends had liever gezien dat ze de termijn hadden afgemaakt. “Ik denk dat het volk niet op nieuwe verkiezingen zat te wachten maar wij zijn er klaar voor en we gaan ons platform versterken om de gemeenschap te blijven dienen”, aldus Arends.
De komende weken bekijkt het demissionair kabinet welke lopende zaken ze kunnen afhandelen en welke omstreden kwesties niet aan de orde komen. Op 18 oktober moeten de kandidatenlijsten ingeleverd zijn. De nieuwe verkiezingen staan gepland voor 6 december.