ZomerTips Caribisch Netwerk

Foto: Fons Heijnsbroek | UNSPLASH

Deze week heeft u kunnen luisteren naar de zomerweek van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 met Guilliano Payne in 4 speciale uitzendingen. De reportages van onze redacteur Sabine Smit die in de uitzendingen te horen waren kunt u hier terugluisteren. Zo kunt u goed geïnformeerd op pad naar de interessante tentoonstellingen die deze zomer nog te zien zijn. Meer informatie over onze ZomerTips vindt u hieronder.

1. ‘Verzet tegen Slavernij’ in het Verzetsmuseum in Amsterdam.
De eerste pop-up tentoonstelling van het Nationaal Slavernijmuseum in wording.  Het is een tentoonstelling over verzet tegen de trans-Atlantische slavernij en behandelt zowel het verzet van tot slaaf gemaakte mensen zelf, als de anti-slavernijbeweging in Nederland.

In de radio reportage hoort u verslaggever Sabine Smit in gesprek met Peggy Brandon – Kwartiermaker van het Nationaal Slavernijmuseum in wording en curator van de pop-up tentoonstelling ‘Verzet tegen Slavernij’ in het Verzetsmuseum in Amsterdam. 

De tentoonstelling Verzet tegen slavernij loopt tot en met 18 augustus. 

2. De exposities ‘Piet Hein – de dood van een zeeheld’ en
‘De Dicht-bij-je-bed-show – Daisy Ranoe en IJM over moderne slavernij’ in de Oude kerk van Delft.
In januari 2024 is begonnen met de restauratie van het grafmonument van Piet Hein. De tentoonstelling over Piet Hein werpt meer licht op de persoon achter de bekende verovering van de Zilvervloot. 

De tentoonstelling krijgt een bijzondere dimensie in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, omdat kritisch wordt gekeken naar de rol van Nederlandse zeevaarders in de slavenhandel en de reflectie op ons collectieve verleden. 

In de radio reportage hoor je verslaggever Sabine Smit in gesprek met Nyncke Graafland – van den Berg, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft.

De exposities zijn tot 14 september dagelijks te bezoeken in de Oude Kerk van Delft.

3. Tentoonstelling ‘Christendom en Slavernij’  in Museum Catharijne Convent in Utrecht
Aan de hand van historische bronnen, onderbelichte perspectieven, oude en nieuwe kunst krijg je inzicht in de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden. Het christendom had een cruciale invloed op het denken over slavernij. Zowel de voor- als tegenargumenten werden uit de Bijbel gehaald. Dit had een impact op miljoenen mensen.

In de radio reportage hoor je verslaggever Sabine Smit in gesprek met Madelon Grant, curator van de tentoonstelling Christendom en Slavernij in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

De tentoonstelling is de zien t/m 22 september.  

4. Modemanifestatie Laurindo Love – ‘Achter de komma borduurt zich een koloniale tori voort’ in Museum het Schoenenkwartier in Waalwijk.
Deze modemanifestatie is een persoonlijke interpretatie van mode-ontwerper en historicus Laurindo Andrea over de invloed van het slavernijverleden op de kledingstijl van nakomelingen van tot slaaf gemaakten en contractarbeiders. Laurindo: “Ik zie de outfits die ik in het Schoenenkwartier presenteer als veerkrachtige symbolen.

De Modemanifestatie van Laurindo Love is t/m 1 september te bezoeken in Museum Schoenenkwartier in Waalwijk.