Het Curaçao Medical Center (CMC) is op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. De huidige ceo Gilbert Martina stopt volgend jaar juni. Zijn opvolger moet nogal wat in huis hebben. Want het ziekenhuis verkeert in zwaar weer. Op alle fronten is het crisis.
Het ziekenhuis kan de rekeningen van leveranciers en andere schuldeisers nauwelijks nog betalen. Het liquiditeitstekort is eind mei 2024 opgelopen tot boven de 200 miljoen gulden. Daarnaast is er een structureel tekort aan personeel. Daardoor staat de geplande zorg continu onder druk.
Wie stort zich in dit spinnenweb van problemen? “Een verbinder met extreem goede communicatieve vaardigheden”, zegt Jacques Heide. Heide was van 2011 tot en met 2019 nauw betrokken bij de transitie van het oude ziekenhuis Sehos naar het CMC.
“De nieuwe ceo zit aan tafel met het ziekenhuispersoneel, vakbonden, ministers en ambtenaren van het ministerie. Het is een complex politiek speelveld”, zegt Heide.
Heide denkt aan een vijftig- of zestigplusser: iemand met een medische achtergrond en veel ervaring, ook in een multiculturele omgeving. “En uit het buitenland”, zegt Heide. “Eerst schoon schip maken. Daarna kun je weer kiezen voor een lokale kandidaat.”
‘Koersvaste strateeg met lef’
Chirurg Michel Berry vindt juist dat de opvolger van Martina op Curaçao zelf moet worden gezocht. “Wie een goede bestuurder is in een Nederlands ziekenhuis, is dat niet per definitie in het CMC.”
Berry denkt aan een medisch specialist met bestuurlijke ervaring en ‘een grondige kennis van de lokale cultuur en politiek’. “Een koersvaste strateeg. Energiek, inspirerend en met lef. Iemand die conflicten oplost, betrokken is en benaderbaar.”
Want de nieuwe directeur zal, als het aan chirurg Berry ligt, een actieve rol spelen bij de veranderingen van het zorgsysteem op het eiland. Dat gaat ook over de zorgverzekeraars, zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Berry: “Dit vraagt om iemand die van een stevige uitdaging houdt.” Een geschikte kandidaat heeft dus de nodige kennis en kwaliteiten, maar onderscheidt zich door zijn gedrag en omgang met anderen.
Ook Anthon Casperson, voormalig algemeen directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), benadrukt het belang van die ‘soft-skills’.
Downsizen
Casperson vindt dat CMC moet ‘downsizen’ van 300 naar 200 of 250 bedden. “Minder bedden, minder functieruimtes. Je kunt dan in plaats van vier, drie vleugels gebruiken en die ene verhuren en de kosten verlagen.”
Het kan niet anders, concludeert Casperson. “De Curaçaose economie stagneert. Het bruto binnenlands product en de bevolking groeien nauwelijks. Dat betekent minder inkomsten uit belastingen en premies dan voorzien.”
Een toekomstige ziekenhuisdirecteur zal dan ook harde, impopulaire maatregelen moeten nemen. Casperson: “Dan heb je iemand nodig die extra sterk is als het gaat om HR- en communicatiebeleid. Iemand die inspireert en een duidelijke visie weet uit te dragen. Iemand die oplossingen kiest die ook uitvoerbaar zijn op een klein eiland als
Curaçao.”
Driehonderd bedden
Jacques Heide vindt dat driehonderd bedden in het ziekenhuis niet te veel is. “Dat zijn er al honderd minder dan in Sehos. CMC is uitgerust met de meest moderne technische apparatuur. Het kan echt een fantastisch ziekenhuis zijn. Maar dan moet de overheid haar afspraken nakomen en zorgen voor een ruimer budget voor het ziekenhuis, een verlaging van de laboratoriumkosten en beter inkoopprijzen van medicijnen.”
Maximaal twee termijnen
In een bericht op de website van CMC benadrukt Gilbert Martina dat zijn beslissing ‘los staat van de politiek’. Martina zegt de statuten van de organisatie te volgen die bepalen dat een ceo maximaal twee termijnen van vier jaar mag aanblijven. Maar hij vindt die roulatie van bestuurders sowieso een goed principe, zeker als het gaat om ‘publieke functies die een grote impact hebben op de samenleving, zoals in een ziekenhuis’.
Martina trad in oktober 2017 aan als directeur bij Hospital Nobo Otrobanda (HNO) dat in november 2019 openging als Curaçao Medical Center (CMC). Hij gelooft net als Heide dat onder leiding van zijn opvolger ‘CMC het beste ziekenhuis in het Caribisch gebied’ kan worden en ‘potentieel een van de beste ziekenhuizen ter wereld’.