Deltavariant ook op Bonaire aangetroffen: eiland weer een risiconiveau omhoog

Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – Bonaire gaat vanaf 23 juli een risiconiveau omhoog; van risiconiveau 1 naar 2. Het aantal besmettingen op Bonaire neemt de laatste tijd weer toe en ook werd deze week bekend dat de coronavariant Delta op het eiland is.

Vooral degene die nog niet gevaccineerd zijn, of nog niet volledig, lopen het risico heel erg ziek te worden,“ aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie woensdag. “We vragen mensen extra voorzichtig te zijn.

Bonaire heeft momenteel 17 coronabesmettingen. “Er liggen nog geen mensen in het ziekenhuis en een groot deel van de Bonairiaanse samenleving is gevaccineerd. Daarom hebben wij niet besloten om naar een nog hoger risiconiveau te gaan,” aldus Rijna.

Risiconiveau 2 houdt onder andere in dat er, zowel binnen als buiten, niet gezongen en gedanst mag worden. Ook moeten restaurants en sportscholen hun bezoekers weer registreren.

Jongeren motiveren om te vaccineren
Momenteel heeft 80 procent op Bonaire de eerste coronaprik gehad en is 68,4 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. “Een mooi resultaat, maar met het oog op de Deltavariant is het van groot belang dat meer mensen zich laten vaccineren,” aldus GGD-arts Marian Luinstra.

Onder jongeren heeft momenteel slechts 20 procent de eerste coronaprik gehad. “Terwijl jongeren wel langdurig gezondheidsklachten kunnen houden“, aldus Luinstra. Er wordt gezocht naar manieren om deze groep te motiveren tot vaccinatie.

Op school vaccineren mogelijk maken, is volgens Luinstra geen optie. “Ouderen moeten hun kinderen toestemming geven en we willen ook geen groepsdruk creëren op school.“

Geen gevolgen bubbel ABC-eilanden
Voorlopig zijn er geen gevolgen voor de bubbel tussen de ABC-eilanden. Compleet gevaccineerde personen kunnen zonder problemen vliegen tussen de eilanden. “Maar men moet er wel rekening mee houden dat dit elk moment kan veranderen”, aldus de gezaghebber.

Nederland hoog risicoland
Een punt van aandacht is volgens Rijna wel dat veel mensen nu terugkeren van vakantie, of als toerist naar Bonaire komen. “Daarom hebben wij vanaf afgelopen maandag Nederland op de lijst met hoge risicolanden geplaatst.“

Dat betekent dat reizigers naast de NAAT(PCR)-testen voor vertrek of direct na aankomst, ook nog op de vijfde dag van hun verblijf een test moeten doen. Dit geldt voor zowel gevaccineerden als niet gevaccineerden. “We moeten rekening houden met grote drukte bij onze afdeling Publieke Gezondheid. Maar we doen ons best om te zorgen dat dit goed verloopt,“ zegt Rijna.

Ondanks controle blijft het een uitdaging
Op de vraag hoe wordt toegezien op deze extra test, antwoordt Luinstra: “We hebben daar een heel proces voor bedacht. Mensen tekenen een instemmingsverklaring op de luchthaven en maken hier bij binnenkomst al een afspraak voor. Een deel van de mensen bellen we ook om ze hieraan te herinneren.“

Luinstra is het met Rijna eens dat dit desondanks een uitdaging wordt. “Het gaat om enkele honderden mensen per dag, maar wij vinden het belangrijk om Bonaire op die manier te beschermen.“