Curaçao verscherpt maatregelen; extra medische specialisten ingevlogen

Foto: Mondkapjesplicht is een van de maatregelen

WILLEMSTAD – Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao is gestegen naar 410. Acht mensen liggen in het ziekenhuis, waarvan drie op de intensive care (IC). Curaçao heeft daarom zondag de maatregelen aangescherpt.

Vanaf maandag geldt een avondklok vanaf negen uur, horeca moet om acht uur ‘s avonds dicht. Er is een mondkapjesplicht in openbare ruimtes, zoals de supermarkt en in het openbaar vervoer. Groepjes van maximaal vier mensen mogen samen naar het strand.

Extra medisch personeel
Ook ziekenhuispersoneel is besmet. In totaal zijn sinds het begin van de pandemie 60 personeelsleden van het Curaçao Medical Center (CMC) positief getest op het coronavirus; daarvan zijn nu 40 gevallen actief en 21 werknemers zijn hersteld. Curaçao heeft een beroep gedaan op Nederland voor medische specialisten.

Zaterdag is de eerste groep Nederlandse specialisten aangekomen op Curaçao. Het gaat om algemene verpleegkundigen, specialisten spoedeisende hulp, een longarts en IC verpleegkundigen. Gilbert Martina, directeur van het ziekenhuis, Curaçao Medical Center (CMC): “Het helpt, maar wij zijn er nog lang niet”.

Bij het CMC mogen besmette medewerkers, die zich niet ziek voelen, onder geen enkele voorwaarde werken. “Daar zijn wij erg streng mee”, zegt Martina. In een uitzonderlijke situatie kan een specialist die in quarantaine zit, bij hoge nood, zijn werk doen.

Operaties opgeschort: zorgen onder het personeel
Er heerst bezorgdheid onder het CMC personeel, zegt Jhonsel Djaoen, voorzitter van de CBV vakbond voor personeel in de zorg. De CMC-directie is in overleg met de vakbond. CMC heeft op dit moment 25 procent minder zorgcapaciteit.

Als gevolg van een toename in het aantal COVID-19-patiënten in het ziekenhuis is het CMC genoodzaakt enkele electieve operaties (geplande en minder ingrijpende operaties) te annuleren. De afspraken bij de poliklinieken gaan nog door.

Besmet personeel verpleeghuis moet door blijven werken
De directie van verpleeghuis Betèsda heeft wel een beleid geformuleerd waarbij besmette werknemers kunnen blijven werken. Volgens Natasja Rog-Wanner, interim directeur van Betèsda, is dit al het beleid sinds maart. “Nu dat er vier besmettingen bij Betèsda zijn, lijkt het erop dat het personeel pas beseft wat het protocol kan betekenen.” De vier besmette werknemers zijn nu thuis en hoeven vooralsnog niet te werken.

Simone Grol, specialist oudergeneeskunde van Betesda, legt uit dat het protocol in overleg met de gezondheidsautoriteiten tot stand is gekomen:

Simone Grol over het protocol

Download de audio hier
.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth bevestigt dat essentiële werknemers in onder andere de zorg, die besmet zijn maar niet ziek zijn, onder de juiste omstandigheden mogen werken. “Het gebeurt overal in de wereld”, zegt Gerstenbluth.