Patiënten in de Nederlandse Cariben willen beter gehoord worden

KRALENDIJK – Patiënten op Bonaire, Saba en Sint Eustatius vinden dat ze onvoldoende gehoord worden. “Het gaat over ons. Maar de laatste met wie er gesproken wordt zijn wij”, zegt George Soliana van de Stichting Patiëntenbelangen BES.

De eerste bijeenkomst van Stichting Patiëntenbelangen BES - foto: Belkis Osepa

De eerste bijeenkomst van Stichting Patiëntenbelangen BES – foto: Belkis Osepa

De stichting wil samen met andere patiëntenorganisaties een platform oprichten om van artsen en instellingen meer betrokkenheid bij de patiënt te eisen in het beslissingsproces in de zorg.

Belkis Osepa in gesprek met George Soliana

De Stichting Patiëntenbelangen BES werkt nu in verschillende kleine groepen met vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties in de medische zorg, om van gedachten te wisselen over de voorgestelde wijzigingen in de zorgverzekering voor de BES-eilanden. Vorige maand vond de eerste plenaire bijeenkomst plaats, waarbij met alle geïnteresseerden gesproken werd over de betrokkenheid en inbreng van patiënten in de zorg. De stichting heeft nu een coördinerende rol en wil serieus genomen te worden als het gaat om de verdere inrichting van de zorg op de drie eilanden.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft onlangs aangegeven dat een werkgroep nieuwe richtlijnen moet gaan voorstellen voor de zorgverzekering. Tot nu toe zijn patiëntenorganisaties op de drie eilanden niet benaderd voor participatie, zegt Soliana. “We worden niet betrokken. We worden meer als objecten beschouwd en niet als subjecten. In de medische sector heerst de mening dat alleen de dokter weet wat goed voor jou is.”

Stichting Patiëntenbelangen BES houdt zich bezig met de voornaamste knelpunten van de zorgverzekering. Patiënten die specifieke klachten hebben kunnen contact opnemen met de consumentenbond Unkobon. Elke klacht krijgt  een nummer om de anonimiteit van de klager te waarborgen en Unkobon zal de verdere behandeling van de klacht binnen de zorg actief volgen.

“Door samen te werken met Unkobon, MiVaBo, Vereniging Nierpatiënten, Fundashon Alzheimer, Prinses Wilhelmina Fonds en al de andere organisaties hopen wij in staat te zijn om het standpunt van de patiënt beter over het voetlicht te brengen en om te bevorderen dat zijn stem wordt gehoord”, aldus George Soliana.

De belangrijkste knelpunten die door de Stichting Patiëntenbelangen BES behandeld worden zijn de geavanceerde zorg in Colombia, het ontbreken van mogelijkheden van aanvullende zorgverzekeringen, de onnodige wachttijden voor afspraken met specialisten, gebrek aan een responsieve klachtenprocedure, slechte communicatie met patiënten en gebrek aan een transparant tarievenoverzicht.

Door Belkis Osepa