WILLEMSTAD – Met pijn in zijn hart neemt hij na zestien jaar afscheid van zijn geliefde werkplek Isla Refineria di Korsou (RdK). Dion Lauffer is één van de honderden Isla-werknemers die in de afgelopen vijf jaar moesten vertrekken. Voor sommigen zijn er geen mogelijkheden om een andere baan te vinden op het eiland; zij vertrekken naar het buitenland. Vooral naar Aruba of naar Nederland.
Verschillende headhunters zijn al enige tijd actief om (oud)werknemers van de RdK te rekruteren voor banen in onder andere Nederland, waar een groot tekort is aan gespecialiseerd personeel. Niet alleen verschijnen er regelmatig advertenties in kranten die zich richten op de Isla-medewerkers, maar ook worden ze regelmatig via social media benaderd.
“Ik krijg nu nog steeds berichtjes via LinkedIn van recruiters die mij in Nederland een baan aanbieden. Ook al ben ik al enige tijd weg bij de Isla en heb ik een nieuwe baan op Curaçao gevonden,”, vertelt Lauffer. Hij heeft ervoor gekozen om met zijn gezin te blijven. Maar velen hebben de beslissing gemaakt om te vertrekken. En nemen ze dus ook hun kennis mee.
Gebrek aan kennis
Al enige tijd draait de Isla niet op volle toeren door het uitblijven van ruwe olie uit Venezuela om te verwerken. Als de Isla wel weer 100% draait, zal er volgens oud-medewerker Giovani Ramazan een kritisch personeelstekort komen. “Je hebt gespecialiseerde mensen die in andere sub-plants werken en kunnen bijspringen. Maar voor de toekomst is dat wel tricky. Een raffinaderij leer je niet kennen in 2 jaartjes.”
Volgens Lauffer is het weggaan van het specialistische personeel een groot probleem voor de voortzetting van de raffinaderij. “In alle lagen heb je inmiddels gebrek aan kennis. Vanaf degene die direct rapporteren aan het management tot aan de laagste operator. De uitvoering van de raffinaderij gaat veelal op gevoel en dat heeft met ervaring te maken, dus dat mis je nu gewoon.”
Nu al tekort aan personeel
Verschillende functies zijn na aflopen van contracten van werknemers niet meer ingevuld om geld te besparen. Terwijl dat wel nodig is. Ook zijn vacatures van gepensioneerden niet meer opgevuld. Er is dan ook nu al een groot tekort aan personeel.
Premier Eugene Rhuggenaath erkent dat het bedrijf ‘behoorlijk is afgeslankt’. “Het is daarom van belang dat PdVSA de raffinaderij nog een jaar openhoudt tot de raffinaderij wordt overgenomen, zodat wij de overgebleven werknemers hier kunnen houden.”
RdK is met PdVSA inmiddels een transitieperiode overeengekomen en dat zou volgens de premier kunnen voorkomen dat straks ‘de nieuwe strategische partner specialistische werknemers zal moeten aantrekken uit het buitenland’.