Acute zorg in gedrang door alarmerende financiële situatie ziekenhuis Curaçao

Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – De langdurige slechte financiële situatie van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) zorgt ervoor dat de acute zorg in het gedrang komt. Dat zegt Joris Schakel, voorzitter van de medische staf.

Het Sehos heeft een kort geding aangespannen tegen de overheid voor het niet nakomen van verplichtingen, zoals het uitwerken van de netto-restschuld tussen het Sehos en Land Curaçao. Volgens het ziekenhuis is de voorraadkast met medische benodigdheden vanwege financiële tekorten regelmatig leeg:

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

“We moeten heel creatief en zuinig omgaan met de beschikbare middelen en medicijnen”, vertelt Jeanne Koeijers, internist en penningmeester van de medische staf in het ziekenhuis. Om te besparen op medicijnen en middelen werden er sinds juli geen electieve operaties meer uitgevoerd. De wachtlijst is ondertussen opgelopen tot 300 operaties. Deze week is er weer begonnen met de electieve operaties.

De werknemers van het Sehos kampen dagelijks met een structureel tekort aan medicijnen en middelen zoals bijvoorbeeld hechtdraad, spuiten of kunstneuzen voor beademingsapparaten, en hierdoor komt nu ook de acute zorg in het gedrang. De voorraadkast is bijgevuld na weer een financiële injectie, maar dit blijft een tijdelijke oplossing.

Foto: Leoni Schenk

Het ziekenhuis op Curaçao kent al jaren een chronisch materiaaltekort. Familie en kennissen van patiënten moeten regelmatig bijspringen en zelf medisch materiaal kopen. Lees hier meer: Ziekenhuis Curaçao kent chronisch materiaaltekort

Het wachten is momenteel op de opening van het nieuwe ziekenhuis, het Curaçao Medical Center (CMC). Dit moderne en volledig gedigitaliseerde nieuwe ziekenhuis wordt momenteel afgebouwd. Er wordt gestreefd om het ziekenhuis op 15 november open te laten gaan.

Kosten stijgen
“De kosten van het nieuwe ziekenhuis zullen stijgen met 59 miljoen per jaar”, vertelt woordvoerder van het CMC Clifton Walle. Dat zijn kosten van de operationele bedrijfsvoering omdat het Sehos in de bedrijfsvoering onder andere geen onderhoudskosten had meegenomen. “Dat verklaart ook de slechte staat van het huidige ziekenhuispand”, zegt Walle.

De operationele kosten stijgen ook doordat het CMC meer diensten zal aanbieden. “Nieuw gebouw, nieuwe processen, nieuwe apparatuur. Er is een calculatie gedaan, wat je nodig hebt als werkkapitaal, zodat je de financiële situatie die het Sehos nu treft, niet ook in het CMC zal treffen”, vertelt Walle.

Volgens de woordvoerder worden vier efficiëntiemaatregelen doorgevoerd in de gezondheidszorg waardoor er naar verwachting in totaal 80 miljoen gulden bespaard kan worden. Het CMC zal onder andere medische specialisten in dienst gaan nemen.

“Hoe meer specialisten vanuit het ziekenhuis werken, hoe lager de kosten voor de gezondheidszorg”, vertelt Walle. Het digitaliseren van de patiëntendossiers moet de kosten drukken en er is ook in de financiële berekening meegenomen om minder patiënten naar het buitenland te sturen voor behandeling. “Dit zal aanzienlijk in de kosten gaan schelen”, zegt Walle.

Volgens Walle moeten situaties als tekorten van medicijnen en middelen hierdoor in het nieuwe ziekenhuis, vanwege financiële tekorten, niet meer voorkomen. Maar dan moet het Sehos eerst nog overgaan naar het nieuwe ziekenhuis.