Foto: Justitie Marokko

DEN HAAG – De Curaçaose regering staat in contact met de Nederlandse ambassade in Marokko over eilandgenoot Shardyone S. Afgelopen weekend kreeg hij in dat land de doodstraf opgelegd.

De geboren Curaçaoënaar (30) en zijn medepleger Edwin R. (25), zouden volgens de rechtbank in 2017 een Amsterdamse café-eigenaar willen doodschieten in Marrakesh, maar ze brachten de verkeerde persoon om het leven; de 26-jarige zoon van een Marokkaanse rechter. Beiden krijgen daarvoor de doodstraf.

Situatie monitoren
Zowel de Nederlandse als de Curaçaose autoriteiten bevestigen de uitspraak van de Marokkaanse rechtbank. “We blijven de situatie monitoren”, zegt de Curaçaose regering in reactie op de zaak.

“Wij hebben begrepen dat de gedetineerden via een zelf gekozen contactpersoon met de ambassade communiceren en dat de ambassade alle mogelijke hulp aan hen biedt. Ze hebben er volop aandacht voor”, laat gevolmachtigde minister Anthony Begina weten.

Doodstraf?
In Marokko wachten minstens 195 mensen officieel nog in hun cel op de doodstraf. In dat land worden ter dood veroordeelden door een vuurpeloton doodgeschoten.

Hoewel Marokko sinds 1993 geen doodvonnissen meer heeft voltrokken, betekent het niet dat de Curaçaose Shardyone S. en medeplichtige Edwin R. zich geen zorgen hoeven te maken. De Marokkaanse overheid liet in 2012 weten dat de afschaffing van de doodstraf ‘geen prioriteit’ heeft.

In de afgelopen jaren had Marokko op verschillende momenten de garantie kunnen geven aan de Verenigde Naties dat zij de doodstraf afschaffen, maar het land weigerde steeds duidelijkheid te geven.

Nederlandse hulp
Iedereen met een Nederlandse nationaliteit heeft recht op hulp en advies van de Nederlandse ambassade als ze in problemen komen in het buitenland. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ligt de bal op dit moment bij Shardyone S. zelf.

“Het is aan de personen in kwestie om al dan niet gebruik te maken van de mogelijkheid in beroep te gaan. Nederland staat klaar om consulaire bijstand te bieden”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie. “Nederland spant zich, ook in Marokko, in EU-verband in tegen de doodstraf.”

Nederlandse vertegenwoordigers waren bij een aantal zittingen van de strafzaak aanwezig. Ook heeft Shardyone S. eerder consulaire bijstand gekregen.

Wat precies die hulp tot nu toe heeft ingehouden, is niet bekend. De Nederlandse ambassade kan bijvoorbeeld zorgen dat hij wordt bijgestaan door een Nederlands advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in doodstraffen.