‘Er ontstaan nu twee felle kampen op Curaçao over het homohuwelijk’

Foto: pixabay

WILLEMSTAD – Een week na de felle manifestatie tegen de mogelijke komst van ‘het homohuwelijk’ op Curaçao, maken beide kampen de balans op. Hoe nu verder?

Beroemd is Sonja Berkemeyer geworden op sociale media door een foto. Ze stond in haar eentje ‘als moeder’ lijnrecht tegenover een groep van zo’n duizend (christelijke) manifestanten.

“Toen ik de aankondiging op de radio hoorde, moest ik meteen denken aan wat ik zeventien jaar geleden las: als God geen homoseksuelen had gemaakt, dan was er geen één op aarde.”

Ze rende door haar huis. “Zo snel als ik kon, heb ik een bord in elkaar getimmerd en die tekst erop geverfd. Want ik had nog maar drie uur de tijd voordat die hypocriete manifestatie begon.”

(tekst loopt verder onder foto)

EL A DRENTA KUEBA DI LEON AYERA:M'A GOSA E MAMA DI ANGELO BERKEMEYERWILLEMSTAD–Un dje puntonan ku mi a gosa ayera…

Geplaatst door Julius Koko op Zaterdag 13 juli 2019

“Hier op Curaçao accepteren we samenwonen, buitenechtelijke kinderen, seksuele intimiteit tussen tieners, seks buiten het huwelijk. We houden hier van overspel. En hoeveel alleenstaande moeders hebben we wel niet?”

Haar soloprotest is een ode aan al het leed wat lhbt’ers, waaronder haar homoseksuele zoon, moeten doorstaan. “Veel jongeren durven het niet eens aan hun eigen moeder te vertellen of ze denken zelfs aan zelfmoord. Als moeder, is dat het ergste wat er is.”

“Mijn kind heeft vroeger zo vaak van school moeten veranderen, terwijl hij zo slim is. Naar psychologen geweest, want hij worstelde met zichzelf en ook veel bemoeienis vanuit de familiekant. Die manifestanten hebben geen enkel idee hoeveel leed ze onze gemeenschap toebrengen.”

“Ik heb twee kinderen die nog steeds niet tegen elkaar praten omdat eentje homo is. Wat denk je dat zoiets doet met een moeder?”, vertelt Berkemeyer.

Predikanten waarschuwen parlement
Verschillende christelijke groepen eisen dat het Curaçaose parlement niet mag debatteren of stemmen over het wetsvoorstel Geregistreerd Partnerschap. Voor mede-indiener Giselle McWilliam, Statenlid (MAN) en vice-voorzitter van het parlement, is er geen denken aan dat ze daar gehoor aan geeft.

“Het is tijd voor gelijke rechten. Dit gaat niet over een kerkelijk huwelijk, maar om een burgerlijk recht”, aldus McWilliam.

“Maar zo’n homohuwelijk zorgt voor een botsing van onze grondrechten”, waarschuwt dominee Said Flores. “Zoals onze vrijheid van religie en onze vrijheid van geweten. Straks móet je meedoen, anders verlies je jouw werk. Ik wil niet dat die wet wordt behandeld; er zijn belangrijkere wetten die prioriteit verdienen.”

‘Twee felle kampen ontstaan op Curaçao’
“Als je goed kijkt op Facebook zie je dat er sinds de manifestatie echt twee felle kampen zijn ontstaan”, merkt de bekende Curaçaose activist Julius Koko. “Ook op het eiland zelf voelt dat zo.”

Koko was zelf aanwezig bij de manifestatie. “En niet vanwege de selectieve bijbelverzen die ze gebruiken, maar omdat het homohuwelijk niet past in onze cultuur. Ik ben dan weliswaar tegen, maar ik hoop dat iedereen elkaars recht op demonstratie verdedigt.”

De activist maakt zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting. Hij was getuige van een man die ‘met een intimiderende houding’ bij Berkemeyer ging staan. “Dit doet denken aan dezelfde felheid van het vroegere referendum voor autonomie, waarin families en vrienden verdeeld raakten en niet meer met elkaar spraken.”

De schrik zit er goed in bij Berkemeyer. “Ik heb geluk dat een politieagent mij kwam beschermen tijdens de manifestatie. Twee jongens wilden gelijk al mijn bord van me afpakken toen ik uit de auto stapte.”

Wat doet de Rooms katholieke kerk?

De vraag is volgens Koko wat de Rooms katholieke kerk gaat doen, gezien die de grootste christelijke achterban heeft. Volgens Mario Kleinmoedig van lhbt-belangenclub Foko ‘is er reden voor hoop’.

“Dit is de beste week tot nu toe”, zegt Kleinmoedig. “In de brief van de bisschop die ik net ontving, lees je dat zij dus wél openstaan voor dialoog.”

“De bisschop ziet homoseksualiteit als een realiteit, als een deel van Gods schepping. Hoewel zij tegen een openstelling van het huwelijk zijn, vindt de bisschop dat kerk en staat gescheiden zijn en dat zoiets als een geregistreerd partnerschap een menselijk recht is.”

Dominee Flores leest de brief anders. Hij laat weten ‘er vertrouwen in te hebben’ dat de katholieken zijn strijd tegen ‘het homohuwelijk’ zullen steunen, ook op basis van eerder gevoerde gesprekken. “Wat dat betreft zijn we zeker eensgezind.”

“De bisschop heeft duidelijk afstand genomen van de groep van Flores”, zegt Kleinmoedig. “Het belangrijkste is dat de katholieke kerk wel open staat voor dialoog. Daar zijn we blij mee.”

Als teken van dialoog, is de Curaçaose bisschop door de lhbt-organisaties uitgenodigd om  de Gay Pride bij te wonen. Of dat gaat gebeuren, zal in september moeten blijken.

Bang voor ‘juridische trucs’
Flores zet de strijd door. Hij houdt er rekening mee dat lhbt’ers ‘wellicht juridische trucs’ kunnen uithalen ‘door hun geslacht op hun paspoort te laten wijzigen’.

“We hebben daarom ons eigen wetsvoorstel aan de parlementariërs overhandigd, voor een huwelijk alleen voor een biologische man en vrouw. Wij rekenen op hun steun en gaan met ze in gesprek en we gaan de komende tijd door met informatiecampagnes en seminars.”

Het voorstel van de groep christelijke kerkgenootschappen om de grondwet van het eiland te veranderen.