Drie baantjes naast je studie: ‘Spaar wat geld voordat je naar Nederland komt’

HILVERSUM – Een tot zelfs drie bijbaantjes naast een fulltime studie? Voor veel Caribische studenten in Nederland is dat de realiteit. In tegenstelling tot veel Nederlandse studenten kunnen zij geen geld besparen door thuis te blijven wonen.

De afschaffing van de basisbeurs in 2015, een te hoge studiedruk maar ook het woningtekort en financiën zijn volgens het CBS redenen waardoor studenten vaker thuis blijven wonen. Maar voor Caribische studenten in Nederland is dat geen optie. Velen zijn daardoor gedwongen om naast hun studie te werken.

Deze situatie geldt ook voor Edrieënna Brandao (24) uit Sint-Eustatius. Naast haar HBO-docentenopleiding in Nederland werkt ze zo’n 16 tot 20 uur per week als bijlesdocent en winkelmedewerker.

‘Ik zie veel andere studenten die met stressklachten kampen’ – Student Edrieënna Brandao

“Ik had van tevoren al informatie opgezocht en wist dat ik maar duizend euro studiefinanciering zou krijgen. Als je dan je huur moet betalen en je vaste lasten, hou je eigenlijk al niets meer over”, legt Edrieënna uit.

Stress door haar financiële situatie heeft ze niet, maar in haar omgeving ziet ze wel andere Caribische studenten die met stressklachten kampen. Aankomende studenten van de eilanden adviseert Edrieënna daarom te sparen voordat ze naar Nederland komen. “Zorg dat je eerst zeker weet dat je studie bij je past, en zoek daarna een bijbaan die je leuk vindt, maar spaar zeker al wat geld voordat je hier heen komt.”

Studiekosten in Nederland
  • Huur: 417 euro
  • Boodschappen: 181 euro
  • Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
  • Collegegeld: 172 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 63 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering: 106 euro
  • Telefoon: 26 euro
Leenstelsel via DUO
  • Aanvullende beurs: tot 378,22
  • Lenen: tot 474,91 euro
  • Collegegeldkrediet: 162,58 euro
Bron: Nibud

Moira Goeman (25) uit Curaçao werkt ook naast haar studie: 25 uur per week. Dat gaat haar goed af omdat ze bijna is afgestudeerd en wat meer ‘vrije tijd’ heeft. Maar niet zo lang geleden was dat heel anders. “Ik liep 40 uur per week stage en had daarnaast nog een bijbaan van gemiddeld 15 uur. Ik vond het moeilijk om aan te geven dat het teveel voor mij werd. Op het eiland was het meer bijverdienen, in Nederland is het ook nodig om rond te komen.”

Moira Goeman – Foto: Privécollectie

Andere studenten wil Moira behoeden voor dit gevoel. Dat doet ze bij het studentennetwerk Association of Dutch Caribbean Students. Als voorzitter geeft ze studenten bijbaan- en studietips: “Geef aan als je iets niet wilt. Het is oké om ook rust nodig te hebben en leuke dingen te willen doen.”

Maar juist om leuke dingen te kunnen doen naast je studie is vaak ook geld nodig. Rynell Offerman (25) uit Curaçao kwam daar al heel snel tijdens zijn studie in Nederland achter. “Na een jaar begon ik met een bijbaan als verkoper in een kledingwinkel. Ik deed het om sociaal actief te zijn, maar ook om alles te kunnen bekostigen.”

Rynell Offerman – Foto: Privécollectie

Maar daar hield het voor Rynell niet op. Naast deze bijbaan werkte hij ook nog als fitness instructeur. “Met duizend euro studiefinanciering die je ontvangt, hou je niet veel over wanneer je al je rekeningen hebt betaald.” Inmiddels is Rynell afgestudeerd en heeft zijn bijbaan als fitness instructeur hem nu een fulltimebaan opgeleverd.