Hoe kan een klein eiland als Sint-Maarten de strijd aan met borstkanker

Foto: Marcia van Oers

PHILIPSBURG – ‘Pink October’ staat in het teken van borstkanker. Zo ook op Sint-Maarten. ‘Breast Aware’ worden is het doel. 28 medische locaties op het eiland bieden de mogelijkheid om gratis een preventieve check te laten doen.

Een belangrijke vraag die heerst is: is Sint-Maarten voldoende medisch uitgerust om borstkanker te kunnen bestrijden? Patiënten moeten regelmatig uitvliegen naar landen als Guadeloupe, Santa Domingo, Colombia of Nederland.

Tekst gaat verder na de video

Door Tim van Dijk en Marcia van Oers

Algemeen directeur Kees Klarenbeek van het Sint Maarten Medical Center (SMMC): “Wij hebben het plan opgevat om de diagnostische tools met betrekking tot het mammografie-onderzoek te kunnen optimaliseren. Dat betekent dat wij voornemens zijn om te investeren in een nieuwe mammograaf, waarmee we heel precies een hele kleine tumor kunnen detecteren. Ook personeel moet hiervoor opgeleid worden. Op dit moment zijn we hier geld voor aan het vrijmaken, zodat we die opleidingen kunnen financiëren, in een veel groter volume dan in het verleden.”

Chemotherapie op Sint-Maarten, radiotherapie op Curaçao
Marcellina Loblack is borstkanker ‘survivor’ en oprichter van de stichting Still Beautiful, die inzet op begeleiding en supportgroepen in het leven heeft geroepen waar men terecht kan als er (borst)kanker geconstateerd is. “Ik heb chemotherapie op Sint-Maarten gehad, maar radiotherapie op Curaçao omdat dit nog niet mogelijk is op Sint Maarten”, vertelt Loblack. Zij gelooft dat er de afgelopen jaren veel verbeteringen zijn doorgevoerd binnen de zorg, bijvoorbeeld de reconstructie-procedure na een jaar. “Maar op het gebied van ‘BRA testing’ kan het nog steeds beter!”

En ook die nazorg mag niet vergeten worden. Marcellina: “Een supportgroep is nodig om je te assisteren met dagelijkse activiteiten en jou en je familie te helpen om te gaan met de situatie.”

Op 5 oktober werd op Sint-Maarten de ‘Pink Parade’ gehouden, ook buureiland Statia was hierbij vertegenwoordigd. Foto: Marcia van Oers

Gratis mammografiēn
Het SMMC biedt borstkankeronderzoek en 100 gratis mammografiēn aan. “Als dat er meer worden, stimuleren wij dat ook. Feitelijk kan iedereen hiervoor op middagen binnenlopen en via de Positive Foundation, die onder andere borstkankeronderzoeken organiseert, een voucher krijgen”, zegt Klarenbeek.

Het SMMC werkt ook samen met een academisch ziekenhuis in Nederland om borstkanker beter te kunnen bestrijden, aldus medisch directeur Felix Holiday van het SMMC: “We werken samen met artsen met verschillende subspecialismen in Nederland. Ook zij kunnen input leveren om betere zorg op het gebied van (borst)kanker te kunnen leveren.”

De toekomst van zorg op Sint-Maarten

Kees Klarenbeek zou in de toekomst graag een integraal zorgpakket aanbieden waarbij het belang van de patiënt voorop staat en niet telkens tussen diverse partijen zoals huisarts, ziekenhuis en verzekeringsmaatschappij in hoeft te staan.

“De patiënt komt dan bij ons binnen voor een diagnose. Als wij als ziekenhuis constateren dat wij een patiënt bepaalde zorg niet kan bieden, dan bekijken wij met andere ziekenhuizen waarmee afspraken bestaan, waar de beste zorg geboden kan worden. Wij zouden dan graag zien dat onze medisch specialist verantwoordelijk blijft voor het kernmanagement, samen met de medisch specialist in het andere ziekenhuis. Als dat stukje zorg dan verleend is, komt de patiënt weer terug en gaan we verder met de kwalitatieve zorg hier. Zo fungeert het SMMC als zorgmanager.”