WASHINGTON – De grote wederopbouw van Sint-Maarten kan eindelijk van start. Nederland heeft een definitief akkoord getekend met de Wereldbank voor het beheren van een miljoenenfonds.
Vanaf vandaag is er 112 miljoen euro vrijgemaakt voor urgente projecten en programma’s. Het is de bedoeling dat de regering van Sint-Maarten zelf met plannen komt om de infrastructuur en gebouwen die beschadigd zijn te repareren en vooral bestendiger te maken tegen zware orkanen.
Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) heeft maandag in Washington namens Nederland getekend. Er komt in stappen maximaal 470 miljoen euro bij de Wereldbank terecht, die namens Nederland dan toezicht op het geld houdt en gaat meehelpen om de projecten uit te voeren.
Hoe worden al die miljoenen uitgegeven?
|
Demissionair premier van Sint-Maarten Leona Marlin-Romeo noemt het een ‘belangrijke stap voorwaarts’ om Sint-Maarten ‘verbeterd wederop te bouwen tot zijn status van baken van welvaart’.
Plannen maken en uitvoeren
De Wereldbank heeft ervaring met wederopbouw na natuurrampen en in de Caribische regio. Nederland heeft de Wereldbank een prominente rol gegeven om projecten ‘objectief te beoordelen en aan te pakken’.
De Wereldbank gaat de regering van Sint-Maarten helpen met bijvoorbeeld projecten opzetten en de prioriteiten leggen. Een speciale commissie beoordeelt of de plannen en projecten die Sint-Maarten indient, ook uitgevoerd mogen worden en welke bedrijven die mogen uitvoeren.
In de stuurgroep zitten vertegenwoordigers van Sint-Maarten, Nederland en de Wereldbank. Namens Nederland neemt Frans Weekers in deze stuurgroep plaats.
De stuurgroep kijkt bijvoorbeeld of een project echt noodzakelijk is. Ook belangrijk is ‘duurzaamheid’: de infrastructuur van het eiland moet in de toekomst krachtige orkanen beter aankunnen. Ook andere partijen zoals stichtingen en internationale organisaties kunnen plannen indienen.