KRALENDIJK – Bestuurders en ondernemers op Bonaire moeten alert zijn op investeerders die met mooie plannen komen. Het eiland is aantrekkelijk voor mensen die met criminaliteit verdiend geld willen witwassen.
Dit kwam dinsdag naar voren tijdens een conferentie over met name de risico’s van witwassen via de vastgoedsector op het eiland. De conferentie is georganiseerd door de Financial Intelligence Unit (FIU) en het Openbaar Ministerie. Geschat wordt dat er op Bonaire voor miljoenen dollars wordt witgewassen.
Hoofdofficier Henry Hambeukers en Michel Pollé van Fiod over de risico’s op Bonaire. Bijdrage: Gijs van den Heuvel
Hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers legde uit waarom Bonaire grote risico’s loopt. “Naast de algemene economische ontwikkelingen zijn er grote prijsverschillen in onroerend goed en er is hier voor een groot deel een cash economie. Dit is een migratieregio met economische aantrekkingskracht. Dat maakt het risico voor Bonaire ook groot.”
‘Trek aan de bel’
De conferentie was bedoeld voor de zogenoemde poortwachters, financiële dienstverleners als makelaars, banken en notarissen, maar ook voor organisaties als de Kamer van Koophandel, de overheid en het Kadaster. Daarover wilden FIU en OM met de ongeveer 70 deelnemers ‘rond de tafel’ hun kennis delen, zodat ze alerter worden. Want de meldingsplicht voor verdachte transacties is mooi, voorkomen is beter dan achteraf opsporen, aldus Hambeukers. “Jullie kunnen het nog tegenhouden, trek aan de bel, wij zien het niet vanzelf.”
Een van de specialisten, projectleider Michel Pollé van het meldpunt vastgoed bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod), illustreerde de witwaspraktijken met voorbeelden. Als een crimineel zijn geld in de legale economie wil brengen dan ‘doet hij bijvoorbeeld alsof hij heel veel verdient met zijn bedrijf’. Vastgoed is daarbij een goed middel.
Burgers ook de dupe
“Ook burgers kunnen daar last van hebben”, zei Pollé. Zo kan een winkel kapot worden geconcurreerd door een crimineel die tegen veel lagere prijzen dezelfde producten verkoopt. “Hij is daarna nog de enige en doet de prijzen omhoog, want er is geen concurrentie meer. Dat is slecht voor de lokale economie.” Bovendien loop je het risico dat zo iemand politieke macht krijgt. Op een gegeven moment is niet meer te achterhalen waar het geld vandaan is gekomen.
Hoofdofficier Hambeukers hoopt met de conferentie bestuurders, ondernemers en dienstverleners bewust te hebben gemaakt van de risico’s. “Als er een investeerder komt die zegt dat hij het eiland mooier gaat maken en die werkgelegenheid gaat creëren, dan zeg je natuurlijk dat hij welkom is. Maar als het goed is vraagt het bestuur zich ook even af wie hij is en hoe hij aan het geld komt.”