WILLEMSTAD – De zaak Babel, waarvan de inhoudelijke behandeling vandaag begint, moet een einde maken aan de geruchten rond oud-premier Gerrit Schotte. Een eventuele veroordeling maakt het voortzetten van zijn politieke ambities erg lastig.
Het Openbaar Ministerie verdenkt Schotte ervan een grote som geld te hebben aangenomen van casinomagnaat Francesco Corallo, in ruil voor gevoelige overheidsinformatie en invloed bij de benoeming van bepaalde personen in topfuncties. Ambtelijke omkoperij, zo luidt de formele aanklacht. Wie veroordeeld wordt wegens een ambtsmisdrijf, kan het recht worden ontnomen nog langer een ambt te bekleden, zo staat in de artikelen 1:64 en 1:65 van het Wetboek van Strafrecht.
In dat geval lijkt niet alleen een premierschap of ministerschap uitgesloten bij veroordeling, maar ook de functie van parlementslid komt dan op de tocht te staan. Wanneer een eventuele veroordeling minimaal een jaar gevangenisstraf betreft, kan Schotte het kiesrecht worden ontnomen en het recht om gekozen te worden. Artikel 1:64 stelt dat in dat geval hem ‘het recht de leden van algemeen vertegenwoordigende organen te verkiezen of tot lid van deze organen te worden verkozen kan worden ontzet’.
‘Tunnelvisie’
Een politiek gemotiveerde zaak, riep advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran eerder over de zaak Babel. Hij verwijt het Openbaar Ministerie tunnelvisie en de 52 MOT-meldingen – de ongebruikelijke transacties van Corallo aan Schotte en Van der Dijs – hadden bovendien nooit uitgelekt mogen worden, aldus Sulvaran eerder. Schotte en waren advocaat zijn niet bereikbaar voor commentaar.
Ook het Openbaar Ministerie wilde vandaag niet ingaan op de zaak tegen de oud-premier, die in mei 2014 al werd aangehouden samen met zijn partner Cicely van der Dijs. Schotte zat acht dagen vast in een politiecel in Barber, Van der Dijs moest twee dagen in de SDKK-gevangenis verblijven. Zij staat morgen eveneens terecht in de zaak Babel wegens valsheid in geschrifte, witwassen en het bezit van ‘jammers’, apparatuur die telecommunicatie verstoort.
Huiszoekingen
In Italië, Sint Maarten en Curaçao zijn verschillende getuigen gehoord en huiszoekingen gedaan. Bij de huiszoeking in de woning van het stel zelf werd het diplomatieke paspoort aangetroffen in de kluis, waarvan eerder door Schotte aangifte werd gedaan wegens verlies. Ook deze vermeende valse aangifte is een aanklacht in de zaak Babel, naast witwassen, valsheid in geschrifte en het bezit van jammers.
Statenvoorzitter Mike Franco wil desgevraagd wel ingaan op de zaak, waarbij hij aangeeft dat de Curaçaose gemeenschap er recht op heeft om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de geruchten rondom de oud-premier en huidig Statenlid. “Als deze beschuldigingen een Statenlid van onze partij zouden betreffen, was hij allang uit de Staten gehaald maar we weten dat de normen en waarden bij bepaalde partijen anders zijn.”
Onherroepelijk
Toch verwacht Franco het MFK-Statenlid na de verkiezingen van 30 september terug te zien in de Staten, indien MFK zetels behaalt. Mocht het tot een veroordeling komen, dan heeft de verdediging de mogelijkheid in hoger beroep te gaan en daarna nog in cassatie. “Pas bij een onherroepelijke veroordeling kan ik als Statenvoorzitter door het Hof op de hoogte worden gesteld dat iemand het ambt moet verlaten.”
Door Anneke Polak