WILLEMSTAD – De regering van Curaçao roept de maand november voortaan uit tot de maand tegen relationeel geweld, onder de slogan: No Mas, No More. Dat zegt Officier van Justitie Monique Dennaoui-Simon.
Donderdag was zij als vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie samen met de politie en Slachtofferhulp Curaçao in Suffisant op bezoek. Daar werden geïnteresseerden in de wijk geïnformeerd over relationeel geweld en hoe je daar mee om moet gaan.
Dick Drayer bezocht de voorlichtingsavond
Fors
Van de ruim 700 geweldsdelicten, die elk jaar worden gepleegd op Curaçao, heeft iets meer dan de helft te maken met relationeel geweld. “Dat is fors”, zegt Dennaoui-Simon.
Voorlichtingsbijeenkomsten als deze, leert dat de cijfers kunnen stijgen. “Veel mensen zijn niet op de hoogte van de mogelijkheden om uit de spiraal van relationeel geweld te komen. Aangifte doen is er één van, maar slachtoffers kunnen ook gebruik maken van hulpverlening.”
Machocultuur
Nella Papa werkt bij Slachtofferhulp Curaçao. Zij heeft dagelijks te maken met relationeel geweld. “Probleem op Curaçao is de machocultuur. Veel mannen denken dat ze de baas zijn en dat vrouwen niet mogen beslissen. Maar vrouwen worden steeds zelfstandiger. Ze werken en denken heel anders dan vroeger.” Relationeel geweld vraagt volgens Papa een specifieke aanpak. “Mensen kunnen soms geen kant op en zoeken naar veiligheid. Dat is wat je eerst moet bieden, anders kun je niet verder.”
Het Openbaar Ministerie is blij met de steun van de regering om gericht aandacht te geven aan relationeel geweld. Dannaoui zou graag zien dat er een apart meldpunt komt, zodat vanuit die locatie de hulpverlening efficiënter kan worden aangepakt.
Meldcode
Nog belangrijker is dat er een meldcode komt. “Daarmee kunnen professionals melding maken wanneer ze een vermoeden hebben dat hun cliënt of patiënt slachtoffer is van relationeel geweld. Dat kan nu niet, omdat ze geheimhoudingsplicht hebben.”
Door Dick Drayer