Studeren in de regio vergt meer voorbereiding van studenten
SSC is bezig een breder netwerk op te zetten voor regiostudenten (foto: Elisa Koek)

SSC biedt studenten financiële steun voor studies in de regio – foto: Elisa Koek)

WILLEMSTAD – 117 Curaçaose scholieren kozen er dit jaar voor een studie in de regio te gaan volgen. De redenen om te gaan studeren dicht bij huis, zijn vooral taal en het thuisgevoel. Behalve financieel, krijgen de zogenaamde ‘regiostudenten’ nog weinig hulp.

Arthur De Nobrega Teixeira heeft zelf alle informatie ingewonnen over zijn studie Geneeskunde in Costa Rica. Toch kreeg hij na zijn afstuderen een onverwachte teleurstelling. “Ik wilde patholoog worden, maar pas na mijn studie kwam ik erachter dat je als Curaçaoënaar geen specialisatie mag volgen in Costa Rica. Mijn droom viel in duigen.”

Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) biedt studenten financiële steun voor studies in de regio en Canada: een basisbeurs van 4800 dollar, een basislening van 7200 dollar, 2000 dollar om op te starten en eventueel een aanvullende lening van 3000 dollar per jaar. Na het eerste studiejaar hebben studenten meestal een schuld van 10.200 dollar (exclusief beurs) waarover 4 procent rente moet worden betaald. SSC biedt ook een voorbereidingsprogramma om te leren over onder andere budgettering, heimwee en faalangst. Andere voorbereidingen moeten studenten zelf doen.

Kwalificatie
Gillian Balentina ging via SSC naar Canada om te studeren. Hij kende niemand en was nooit in het land geweest. “Je bent op jezelf aangewezen. Het kiezen van een universiteit moet je bijvoorbeeld zelf doen.” Balentina onderzocht voor zijn vertrek welke universiteiten geaccrediteerd waren en baseerde zijn keuze daarop. “Ik ontdek nu pas waar mijn diploma allemaal geldig zou is: gelukkig is dat bijna overal!”

Behalve Canada, zijn Colombia en Costa Rica populaire studiebestemmingen. Argenies Bernardina studeert via SSC in Costa Rica. Hij koos hiervoor, omdat zijn Spaans beter is dan zijn Nederlands en omdat het land veel gemeen heeft met Curaçao. “Een kennis zat in Costa Rica en zodoende wist ik al veel. Ik heb universiteiten onderzocht en bekeken welke een overeenkomst hadden met Curaçao.”

Bernadina zit in het tweede jaar van zijn studie Geneeskunde en net als Arthur De Nobrega Teixeira kan hij geen specialisatie volgen in Costa Rica na zijn studie, omdat hij geen ingezetene is. “Ik wil neuroloog worden, maar heb nog geen idee waar ik mijn specialisatie ga volgen. Ik hoop dat er iets verandert en ik het toch hier mag doen.”

Zelf huiswerk doen
SSC is sinds vier jaar bezig een breder netwerk op te zetten voor regiostudenten. Ze hebben contact met universiteiten en hebben meerderejaarsstudenten als mentoren aangesteld in Costa Rica. “De resultaten van de studenten zijn erg goed”, vertelt Margit de Freitas, directeur van SSC. “We werken daarom hard aan de voorzieningen voor studeren in de regio, maar het is nog niet hetzelfde als in Nederland. De student moet zelf ook zijn huiswerk doen.”

Schuld
De Nobrega Teixeira is inmiddels terug op Curaçao en werkzaam als huisarts. Hij besloot niet door te studeren tot patholoog. “Ik had een grote schuld opgebouwd door een nieuw leven te beginnen in Costa Rica. Weer opnieuw beginnen terwijl ik een gezin wil stichten, wil ik niet.”

Hij had niet gekozen voor een studie in Costa Rica als hij eerder had geweten dat hij hierdoor zijn droom moest opgegeven. “Ik had dan gekozen voor een plek waar ik de studies kon volgen die ik wilde, maar helaas was informatie over studeren in de regio beperkt. Pas als je bent vertrokken, kom je daar achter.”

Door Elisa Koek