‘Country Garden vroeg veel van OM BES’
Hoofdofficier Hambeukers (r) en toegevoegd officier van justitie Rob Rammeloo bij de behandeling van Country Garden in februari - foto: Janita Monna

Hoofdofficier Hambeukers (r) en toegevoegd officier van Justitie Rob Rammeloo bij de behandeling van Country Garden in februari – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Rayan F., de laatste verdachte in de zaak Country Garden, moet morgen voor de rechter verschijnen. Het onderzoek vroeg het afgelopen jaar veel van het Openbaar Ministerie (OM). “We konden geen concessies doen”, aldus hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers.

Het onderzoek naar de dubbele moord, eind januari 2014, bracht veel expertise naar het eiland, zegt Hambeukers. “Het leger heeft hele stukken van het eiland uitgekamd op sporen, er zijn telecomspecialisten gekomen die zendmasten hebben uitgemeten. Zo bekeken was het een mooi onderzoek om te doen.”

‘Eén gekke avond’
Hij voegt er wel meteen aan toe; “ik ben niet blij als ik zie wat één gekke avond heeft betekend voor de rechtshandhaving op het eiland. De recherche is leeggeplukt. De politie, de marechaussee, het recherchesamenwerkingsteam; iedereen is ingezet. Dat betekent dus dat we criminaliteit hebben moeten laten lopen.”

Country Garden liet de kwetsbaarheid van het OM zien, zegt Hambeukers. “We zijn een klein parket, in aantal personen en in expertise. We kunnen aan wat regulier binnenkomt. Wat extra is, gaat niet. Dat houdt in dat we keuzes moeten maken; worden in een periode van veel atrako’s verdachten aangehouden, dan is iedereen blij. Succesverhalen hebben een keerzijde: rechercheurs die voor die gewapende overvallen worden ingezet, zaten daarvoor niet te duimen draaien. Een woninginbraak of mishandeling blijft liggen.”

Om die kwetsbaarheid te verminderen wil het OM de komende jaren verder professionaliseren. “Hoe beter de dingen zijn georganiseerd, hoe beter je kunt terugvallen op de organisatie in periodes van grote onderzoeken als Country Garden. Het Openbaar Ministerie heeft bijvoorbeeld een erg verouderd administratief systeem, dat wordt de komende jaren aangepakt.”

1000 kilometer zee
“Er zijn ook dingen voor de BES bedacht, zonder dat men zich realiseerde dat er tussen Bonaire en de andere eilanden zo’n 1000 kilometer zee ligt. Verdachten uit Saba en Statia bijvoorbeeld, die vroeger naar Sint Maarten gingen, worden nu op Bonaire gedetineerd. Als er op vrijdagavond een vechtpartij op Saba uitbreekt waarbij zes man worden aangehouden, krijg je die niet meteen met politiebegeleiding naar Bonaire. Dat is een onwerkbare situatie, ook voor de verdachten: een Statiaanse jongen verstaat geen Nederlands of Papiaments, zijn advocaat kan hem niet zo makkelijk bezoeken, laat staan z’n familie. Er wordt daarom gewerkt aan een detentievoorziening op de Bovenwinden.”

Tijdens de inhoudelijke behandeling van Country Garden in februari, stelde het OM dat Bonaire met de brutale dubbele moord een nieuwe fase van criminaliteit was ingegaan. “Gelukkig is het vooralsnog eenmalig geweest”, zegt Hambeukers. “Als jongens hier zien hoe gangs op Curaçao de dingen ‘oplossen’ – zie de afrekening op Hato – dan kan het niet anders dan dat een drempeltje wegneemt. Wat er op de eilanden om ons heen gebeurt, heeft natuurlijk invloed.”

Door Janita Monna