Psychologe heeft succes met kinderboerderij met mini-dieren
Roderick Halley en Alexandra van Luijken. Foto Today / Hilbert Haar

Roderick Halley en Alexandra van Luijken. Foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG –  Alexandra Van Luijken, ‘op kantoor psychologe en thuis boerin’, zegt ze zelf, is de vrouw van Roderick Halley. Die heeft al jaren het Seaside Nature Park, gelegen achter het nutsbedrijf Gebe. Je hoort er constant het niet aflatende gebrom van de generatoren. Het park heeft een klein strand en je kan er paardrijden.

Alexandra ontdekte dat nogal wat kinderen bang zijn voor de grote paarden in het park. “Tot ze een jaar of drie zijn, lopen kinderen de paarden met open armen tegemoet, maar daarna worden ze bang omdat het zulke grote beesten zijn.” Ze weet vanuit haar werk dat omgang met dieren een weldadige invloed heeft op sommige probleemkinderen en besloot dat er een kinderboerderij met mini-dieren moest komen.

Ze heeft de Discovery Farm gesticht met een veestapel die nu al bestaat uit de mini-pony Skippy, miniatuur dikbuik varkentjes, kipjes, haantjes, geitjes , schaapjes en konijntjes – allemaal in mini-uitvoering. De beestjes zijn afkomstig uit Georgia in de Verenigde Staten; alleen Skippy komt uit Florida.

Bovendien kreeg ze in de gaten dat de kinderen op St. Maarten eigenlijk weinig afweten van dieren. “Toen ik kind was ging ik met mijn moeder de eendjes voeren. Dat zie je hier niet. Die sfeer wil scheppen op de Discovery Farm.”

Van Luijken wil verder uitbreiden met paardjes, lama’s en ezels, uiteraard ook allemaal in miniatuur-uitvoering. Deze dieren moeten uit Nederland komen. Ze heeft al een transportbedrijf bereid gevonden de kosten van hun reis naar St. Maarten te betalen.

De psychologe beschouwt de kinderboerderij als een stimulerende leeromgeving voor kinderen. “Als je geeft om je omgeving, en als je geeft om dieren, dan geef je ook om jezelf,” legt ze uit.

Verkeerd beeld

Daar komt bij dat veel kinderen een verkeerd beeld hebben van de oorsprong van hun voedsel. Van Luijken wil daar wat aan doen met een ‘koeien-programma.’ “We gaan een grote koe van Seaside Nature Park hier naar toe brengen en laten zien hoe het dier wordt gemolken. Dit soort biologische kennis is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Ze denken dat melk uit een pak in de supermarkt komt.”

De Discovery Farm is overigens ook een plek die door bejaarde eilanders wordt bezocht. “Zij vertellen me: zo was het vroeger op St. Maarten.”

De Discovery Farm gaat het niet bij enkel dieren laten: er komt ook een biologische tuin met lokale bush thee, met paprika, selderij, tomaten, komkommers, watermeloen, wortels, bieten en knoflook. Een deel van de oogst wordt gebruikt om de dieren te voederen, de rest is te koop.

Van Luijken is op zoek naar sponsors die de Discovery Farm willen steunen. “Ik zoek niet naar traditionele sponsoren die zeggen: hier heb je 500 dollar, koop maar wat. Ik wil partners die iets voor ons doen en waar wij iets voor kunnen terugdoen, zoals het organiseren van een leuke dag voor hun werknemers met hun kinderen.”

Door Hilbert Haar