Eerste seksuele gezondheidswebsite in Papiaments: ‘Jongeren moeten betrouwbare info kunnen vinden in eigen taal’

Jongeren op Curaçao weten niet goed waar ze terecht kunnen met vragen over seks, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) of anticonceptie. Daarom is er nu www.curlovecare.com, de eerste seksuele gezondheidswebsite in het Papiaments, speciaal voor jongeren vanaf 11 jaar. “We willen dat jongeren eerlijke, duidelijke informatie kunnen vinden, zonder schaamte of verwarring,” zegt Iralice Jansen, afdelingshoofd Infectieziektebestrijding bij de overheid.

Het platform kwam tot stand in samenwerking met jongeren zelf én verschillende organisaties die zich bezighouden met seksuele gezondheid, zoals Cura+ en SOA Aids Nederland. “Voorheen was online informatie vooral beschikbaar in het Nederlands, Engels of Spaans,” vertelt Jansen. “Maar jongeren op Curaçao, én op Aruba en Bonaire, verdienen een plek waar ze zich echt in herkennen – in hun eigen taal en cultuur.”

Jongeren praten gemakkelijker over seksuele gezondheid dan hun ouders denken
De site is ontstaan uit een brede samenwerking tussen de overheid, NGO’s zoals Cura+ en SOA Aids Nederland, en een groep van elf jongeren die meedacht over de inhoud. “We wilden niet alleen een website voor de jongeren creëren, maar het belangrijkste is dat het voor en door de jongeren is gecreëerd”, vertelt Jansen. “En wat bleek? Jongeren praten veel gemakkelijker over seksualiteit dan wij als ouders denken. Voor hen is het onderwerp minder beladen.”

De website bevat informatie over je lichaam, soa’s, anticonceptie, seksualiteit, genderdiversiteit en het maken van gezonde keuzes. Zo kunnen bezoekers via WhatsApp bijvoorbeeld direct vragen stellen aan professionals. Ook biedt de site hulp bij het vinden van testlocaties.

Seksuele gezondheid blijft gevoelig
Seksuele gezondheid blijft een gevoelig onderwerp op Curaçao, merkt Jansen dagelijks. “Bijvoorbeeld, dat niet iedereen openlijk durft te praten over hun seksuele geaardheid.” Verder wordt een condoom niet altijd gebruikt tijdens geslachtsgemeenschap, ook bij de jongeren. Een daling in het condoomgebruik wordt de laatste jaren in andere delen van de wereld waargenomen. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat soa’s meer voorkomen. Hier in Curaçao is, net als in veel ontwikkelde landen, chlamydia de meest voorkomende bacteriële soa.”

Toch ontbreken harde cijfers. Volgens Jansen wordt daar momenteel aan gewerkt. “De komende jaren hopen we via dataverzameling meer zicht te krijgen op hoe het écht gesteld is met de seksuele gezondheid op Curaçao, inclusief onder de jongeren.” Sinds 2023 is er een Centrum voor Seksuele Gezondheid op het eiland geopend, dat laagdrempelige consulten over seksuele gezondheid biedt, inclusief het testen op soa’s. De GGD is bezig om overzicht te kunnen krijgen over de cijfers van positieve soa-tests, testgedrag en trends in condoomgebruik, zodat toekomstige voorlichting en beleid beter afgestemd kunnen worden op wat er daadwerkelijk speelt onder de bevolking.

Voor jongeren én hun ouders
Met CurLoveCare willen de organisaties niet alleen de jongeren bereiken, maar ook hun ouders. “Voor veel ouders is het lastig om over seksualiteit te praten. Deze site helpt ook om het gesprek op gang te brengen. Zo sta je er als ouder én als jongere niet alleen voor.”

Het begin van iets groters
De website is onlangs gelanceerd en de eerste reacties zijn positief. “We zijn nog volop bezig met de promotie,” zegt Jansen. “Maar het begin is er: jongeren kunnen nu voor het eerst in hun eigen taal betrouwbare informatie vinden én direct worden doorverwezen naar de juiste lokale organisaties.”