Voor het eerst is er een subsidieregeling die specifiek gericht is op maatschappelijke initiatieven rond het slavernijverleden op de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk. Op 1 juli werd de regeling gepubliceerd en vanaf 11 augustus kunnen non-profitorganisaties een aanvraag van maximaal 10.000 dollar indienen. “Dit is een belangrijke stap. Voorheen waren er wel middelen, maar die waren vaak bedoeld voor het hele Koninkrijk en niet altijd laagdrempelig,” zegt Lucia Beck van het Herdenkingscomité Slavernijverleden.
De subsidieregeling waar Beck over spreekt, is onderdeel van de 200 miljoen euro die de Nederlandse regering beschikbaar heeft gesteld na de excuses voor het slavernijverleden. Die 200 miljoen is verdeeld in twee sporen: 100 miljoen voor maatschappelijke initiatieven en 100 miljoen voor overheidsbeleid.
Van de 100 miljoen voor maatschappelijke initiatieven, is 33 miljoen gereserveerd voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dat bedrag wordt evenredig verdeeld over de zes eilanden: Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.
Actieagenda’s overheden: eigen keuzes per eiland
Naast de regeling voor maatschappelijke initiatieven, is er ook 100 miljoen euro bestemd voor beleidsintensivering door de overheden. Ook hier geldt dat een derde van het geld bestemd is voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Elk eiland kreeg daarin een gelijk deel.
De lokale overheden moesten hiervoor een eigen actieagenda aanleveren, waarin zij aangeven wat zij belangrijk vinden in het verwerken van het slavernijverleden op hun eiland. Die agenda’s zijn op 1 juli ingediend. Deze projecten worden door de overheden zelf uitgevoerd.
“Het mooie is dat elk eiland op basis van eigen prioriteiten heeft mogen bepalen wat er met dat geld gebeurt,” legt Beck uit. “Dat is een vorm van verantwoordelijkheid nemen. Emancipatie betekent ook dat we zelf keuzes durven te maken.”
Lucia Beck (links) en Jefka Alberto. Foto Kim Hendriksen
Structurele financiering: het comité zelf krijgt vaste subsidie
Tot slot, is er nog een derde stroom: 8 miljoen euro aan structurele subsidie voor het Herdenkingscomité Slavernijverleden. Dat geld is bedoeld voor duurzame inzet op het gebied van bewustwording, educatie en herdenking — op de eilanden én in Europees Nederland.
“Met deze structurele financiering kunnen we als comité blijven verbinden, informeren en ondersteunen,” zegt community manager Jefka Alberto, community manager bij het comité voor het caribisch deel vh koninkrijk. “We willen jongeren activeren, verhalen vastleggen en samenwerking stimuleren tussen organisaties op de zes eilanden.”
‘Nu begint het echte werk pas’
De regeling voor maatschappelijke initiatieven opent op 11 augustus, maar Beck benadrukt dat dit pas het begin is. “We hebben lang gewerkt aan het ophalen van input van de eilanden. Nu is het aan de organisaties om hun plannen in te dienen. Dit is geen regeling van bovenaf, maar een kans om ons verhaal op onze manier te vertellen.”