De nieuwe koers van MHC: Dichter bij de mens en de eilanden

Foto: Mental Health Caribbean

Mental Health Caribbean (MHC) heeft voor het eerst een directeur bestuurder die gevestigd is in de regio. Tot voor kort werd de organisatie die mentale gezondheidszorg levert op Bonaire, Saba en Sint Eustatius bestuurd vanuit Europees Nederland. Sinds november 2024 vervult Kathelijne van den Boogert deze rol vanuit het MHC kantoor op Bonaire. Haar komst is onderdeel van een nieuwe fase waarin MHC nog meer wil aansluiten bij de unieke vraag van de eilanden en wil groeien als werkgever en zorgverlener.

Twee jaar geleden koos MHC voor meer onafhankelijkheid, waarbij de organisatie steeds meer loskomt van de Nederlandse zorginstelling Novadic-Kentron die MHC oprichtte. Deze koers is vorig jaar ingezet en de komst van de nieuwe directeur-bestuurder is daar onderdeel van. Met haar verhuizing van Nederland naar Bonaire brengt Van den Boogert een schat aan bestuurlijke ervaring in de zorg met zich mee. De laatste jaren werkte ze in Amsterdam als directeur bij Levvel, een organisatie die specialistische jeugdhulp biedt aan kinderen, jongeren, pleeggezinnen en ouders/verzorgers in complexe situaties.

“Nu bij MHC werk ik eraan om een stevige basis te creëren en uiteindelijk de organisatie echt van de eilanden te maken”, vertelt ze. “Dit betekent onder meer maatwerk leveren, kijken wat in deze context nodig is. Ik wil dat MHC dicht bij de mensen staat, dat het gemakkelijk is om even binnen te lopen. Ik droom er bijvoorbeeld van om een locatie in Rincon te openen, zodat mensen laagdrempelig zorgen kunnen delen en anderen kunnen ontmoeten die met hetzelfde dealen.”

Wat sprak je van tevoren aan in deze functie?
“Ik houd ervan om eindverantwoordelijke te zijn, dat zit in de aard van het beestje. Ik vind het leuk om mensen te binden, mensen op de juiste plek te krijgen en te laten floreren in waar ze goed in zijn. Daarnaast: mijn man heeft lang op Curaçao gewoond. Als je op zo iemand verliefd wordt, word je ook een beetje verliefd op de Cariben. Maar ik ben hier niet voor het mooie weer. Ik wil graag wat betekenen voor de mensen op de eilanden. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens iets heeft om voor te leven, iets om van betekenis voor te zijn. Ook al is iemand ontzettend ziek, in de war, aan de drank of dakloos, iedereen verdient een plekje in de maatschappij.”

Je bent inmiddels ruim een half jaar bezig. Wat is je tot nu toe opgevallen?
“Dat we kwalitatief heel hoogwaardige zorg bieden, daar ben ik van onder de indruk. En van de mensen met wie we het doen: ik zie heel veel gedrevenheid. Iedereen die hier werkt, van schoonmaakster tot psychiater, heeft een intrinsieke motivatie om van betekenis te zijn. Mensen zijn ook trots om bij MHC te werken en dus iets te doen voor de ander in de maatschappij. Het is een mooie club mensen bij MHC, en die mag ik aansturen!”

Van den Boogert werkt daarom ook hard voor haar team. Haar missie is dat MHC de beste werkgever van de BES-eilanden wordt. “Dit zit niet alleen in salaris, maar ook in de waardering van het werk, een schouderklopje, een feestje. Ik doe ook echt mijn best om de juiste mensen op de juiste plek te zetten, en mensen met talent de kans geven om zich te ontwikkelen, bijvoorbeeld door ze een opleiding aan te bieden.”


“Het is een mooie club mensen bij MHC, en die mag ik aansturen!” Foto’s Mental Health Caribbean

Wat zijn momenteel de belangrijkste speerpunten van MHC?
“Er komen veel uitdagingen kijken bij de toename van het aantal inwoners op Bonaire – het is de snelst groeiende gemeente van Nederland. We zien dat de prevalentiecijfers van mentale problemen als depressie en trauma stijgen. Het stigma rondom psychische kwetsbaarheid neemt langzaam af, en dat is een positieve ontwikkeling. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om hier aandacht voor te blijven vragen en oog te houden voor de vooroordelen en uitsluiting die sommigen nog steeds ervaren. Iedereen verdient het om gezien en gehoord te worden. De toename van mentale problemen komt ook door sociaal-economische problemen zoals armoede en krapte op de huizenmarkt. Het geeft veel stress als je niet weet hoe je de maand door moet komen en mensen zoeken minder snel hulp uit angst hun baan kwijt te raken. Je ziet hier ook dat vrouwen vaak alleen voor de zorg van hun kinderen staan. Ik maak echt een hele diepe buiging voor de moeders op dit eiland.”

“Daarnaast zien we dat de mentale weerbaarheid van jongeren afneemt. Op een eiland als Bonaire, waar het vrijetijdsaanbod niet altijd toereikend is, sociale ongelijkheid zichtbaar is en veel gezinnen te maken hebben met armoede, is een structurele investering in preventie urgenter dan ooit. Geldzorgen, gebrek aan perspectief en stress thuis hebben direct invloed op het welzijn van kinderen en jongeren. Door hun een zinvolle invulling van hun vrije tijd te bieden, ouders – en in het bijzonder alleenstaande moeders – actief te ondersteunen en de samenwerking tussen onderwijs, zorg en welzijn te versterken, bouwen we niet alleen aan meer veerkracht, maar ook aan een sterker toekomstperspectief voor onze jeugd.”


MHC-congres ‘Positief de toekomst in’.

MHC gaat zich ook meer richten op de forensische doelgroep, de mensen die in de criminaliteit terechtkomen of dreigen te komen. “Dat vraagt het eiland ook, want we zien een toename van criminaliteit.” Daarnaast zijn er uitdagingen op gebied van verslaving. “Wat mij in het dagelijks beeld op het eiland opvalt, is dat alcoholgebruik op het eiland vaak zichtbaar is in het straatbeeld en voor veel mensen een grote rol lijkt te spelen in het sociale leven – soms op een manier die aanleiding geeft tot zorg. We willen ons dus verder ontwikkelen op het gebied van verslaving: alcohol-, drugs-, gok- en seksverslaving.”

Bij mentale problematiek is preventie ontzettend belangrijk. “Mensen moeten weten wat je kunt doen om te voorkomen dat je je somber voelt. Dat heeft onder meer met bewegen en gezond eten te maken en met praten over wat je dwars zit,” zegt ze. “Er is hier zoveel gemeenschapszin, het zou mooi zijn als we elkaar steunen bij mentale problemen en beseffen: dit kan ons allemaal overkomen. Laten we ook mensen die geestelijk ziek zijn een plekje geven in de maatschappij. Iedereen mag er zijn. Daarom werken we als MHC, samen met ketenpartners in de gemeenschap, aan het versterken van preventie rondom mentale gezondheid.”

Wat doe je zelf om mentaal in balans te blijven in een veeleisende positie als deze?
Van den Boogert lacht: “Wat ik persoonlijk doe, is veel lachen! Dat houdt je gezond, het relativeert. Ik heb m’n sportcarrière nog niet echt opgepakt, daar baal ik van, maar dat komt nog wel. Sport en beweging zijn heel belangrijk. En gezond eten, slapen, plezier maken met de mensen om mij heen. Dat is ook wat ik misschien wel het allerleukst vind van Bonaire: strandstoeltjes in de kofferbak, koelbox vullen en een middagje op het strand zitten. Dat is wel een ultiem geluksgevoel. En nogmaals: vooral af en toe heel hard lachen, ook om jezelf!”

Foto bovenaan artikel: MHC directeur-bestuurder Kathelijne van den Boogert